Evb

8 vanlige kreft myter

Kreft myter tendens til å få et liv av sine egne, men å vite sannheten kan hjelpe deg bedre beskytte deg selv eller gjør klokere behandling valg.

"Kreft" var en gang et ord bare sa i hvisking, og selv i dag, mange mennesker sitere en kreftdiagnose som en av sine største frykt. Kanskje det er derfor så mange myter og rykter om kreft fortsatt eksisterer. Men disse falske forestillinger - noen drevet av dårlig informasjon, andre som utvekster av frykt - gjøre noe, men økningen angst.

Uansett kilde, kan disse kreft myter være svært skadelig som de sprer. De kan distrahere deg fra å beskytte deg mot kjente kreftfremkallende årsaker, istedenfor å trekke fokus til ting som ikke har noen innvirkning på sjansene for å pådra kreft. Og de kan skade kreft pasientenes sjanser til å slå sykdommen ved å skape en følelse av håpløshet eller ved å oppfordre dem til å forfølge ubevist rettsmidler.

Her er åtte vanlige kreft myter og sannheten om hver, ifølge ledende myndigheter, blant annet National Cancer Institute, European Cancer Society, og European Society of Clinical Oncology.

En. Sjansen du vil dø av kreft øker hvert år. Flere mennesker blir diagnostisert med kreft i disse dager, men medisinske fremskritt har bedret overlevelse og generell livskvalitet for kreftpasienter. De fem-års overlevelse for alle kreftformer samlet har vist jevn forbedring i løpet av de siste tre tiårene, og mer enn 60 prosent av personer diagnostisert med kreft er i live fem år etter diagnose. Det har vært en jevn nedgang i antall mennesker som dør av kreft, selv om den samlede befolkningen i Europa har økt.

2. Du er mer sannsynlig å utvikle lungekreft fra urban luftforurensning enn å røyke sigaretter. Puste luften av en forurenset by er mye mindre sannsynlighet for å forårsake lungekreft enn å røyke sigaretter eller blir ofte utsatt for passiv røyking. Tallene taler for seg selv: Nesten ni av 10 lungekreft, eller om lag 87 prosent, fører enten fra røyking eller eksponering for passiv røyking.

3. Bruk av visse antiperspiranter, sjampo, deodoranter, eller andre personlige toalettsaker kan øke risikoen for brystkreft. Dette ryktet hevder at skadelige stoffer i disse produktene absorberes gjennom huden eller inn i kroppen gjennom kutt. Forskning har ikke funnet bevis som støtter denne påstanden, inkludert minst én epidemiologisk studie som direkte sammenlignet kvinner med og uten brystkreft og fant ingen sammenheng mellom deres helse og toalettsaker.

4. Mobiltelefoner forårsake kreft i hjernen. Som foreløpig er det ingen troverdige bevis for at eksponering for elektromagnetiske felt som slippes ut fra mobiltelefoner eller andre personlige elektronikk kan forårsake kreft. En nyere studie fant at mobilbrukere hadde ingen forhøyet risiko for en rekke ulike kreftformer, selv om de hadde brukt telefonene for et tiår eller mer. Mer forskning er pågående, men for nå er risikoen synes minimal.

5. Fluoridated vann øker kreftrisiko. Rykter om fluor i drikkevann forårsaker kreft har virvlet i flere tiår, men ingen bevis har noen gang blitt funnet å støtte denne myten. US Centers for Disease Control and Prevention nylig produsert en kartlegging av eksisterende forskning som fant ingen troverdig bevis for økt kreftrisiko hos mennesker som drikker fluoridated vann - og halvparten av USAs befolkning gjør.

6. Det er en kur for kreft der ute, og det medisinske establishment er å holde det skjult. Folk som forskning og behandle kreft utvikler sykdommen i samme takt som alle andre europeere, som antagelig ikke ville skje var det en kreft kur til disposisjon. Dessuten er selve ideen av en enkelt mirakelkur en myte, som dusinvis av forskjellige typer kreft hvert reagerer forskjellig på behandlingen.

7. Kreft er alltid en smertefull sykdom, så hvis du føler deg fin, trenger du ikke har kreft. Mange typer kreft forårsaker lite eller ingen smerter, spesielt i de tidlige stadier. Det er derfor det er viktig å ta hensyn til andre tegn og symptomer for tidlig deteksjon av kreft og hvorfor regelmessige visninger anbefales for kreft i livmorhalsen, bryst og tykktarm.

8. Hvis din mor eller far hadde kreft, er det sannsynlig at du vil ha det en dag. Mens sjansene variere avhengig av hvilken type kreft, betyr en familie historie av kreft betyr ikke at du automatisk vil utvikle sykdommen selv. Noen former for kreft som brystkreft, eggstokkreft og tykktarmskreft videre til neste generasjon i en arvelig form bare 5 til 10 prosent av tiden.

Bevæpne deg selv med kunnskap - sannheten heller enn myter - er den beste måten å bekjempe alle typer kreft.