Evb

8 fascinerende smerte fakta du ikke visste

Gjøre kvinner føler kroniske smerter mer enn menn? kan hjernen føle smerte? finne ut om du kan skille smerter fakta fra smerte myter.

Akutte smerter er kroppens måte å vinke et rødt flagg for umiddelbar oppmerksomhet, ofte på grunn av en skade. Kroniske smerter, derimot, er smerter som varer i uker, måneder eller år, og det rammer ca 116 millioner europeere - mer enn kreft, diabetes og hjertesykdom kombinert. Men hvor mye vet du egentlig om det? Vi har rundet opp åtte lite kjente fakta om smerte.

Smerte er både fysiske og emosjonelle

Smerter, spesielt kronisk smerte, påvirker mer enn kroppen din. Det er psykologisk stressende og kan (forståelig nok) føre til følelser som sinne og frustrasjon. Og smerte og stress kan være en ond sirkel: Smerte kan øke stressnivået, og økte nivåer av stress kan gjøre vondt verre. Også 77 prosent av personer med kroniske smerter rapport depresjon, og 70 prosent oppgir problemer med å konsentrere.

Kvinner føler mer smerte enn menn

Kvinner faktisk opplever mer smerte enn menn over deres levetid på grunn av forhold og opplevelser som for eksempel menstruasjon, fødsel, og migrene hodepine. Studier viser også at kvinner kan oppleve smerte annerledes - ofte mer intenst - enn menn gjør. For eksempel har noen dyrestudier viser at kvinner krever dobbelt så mye smertestillende medikamenter for å få samme fritak som menn. Men det er motstridende forskning på hvorvidt kvinner faktisk har en høyere toleranse for smerte enn menn (selv om millioner av kvinner som har gått gjennom fødsel kan være uenige).

Hjernen føles ikke smerte

Ouch! Når du spire din tå eller berøring noe varmt, frigjør kroppen din kjemikalier som sender smerte signaler opp gjennom ryggmargen til reseptorer i hjernen. Hjernen sender da smerten melding tilbake ned til den delen av kroppen som gjør vondt. Men selv om det er en tolker av smerte, ikke selve hjernen ikke har smerter følsomme nerver. Bare de strukturer som omgir hjernen føler smerte. Som et spørsmål om faktum, en gang inne i hjernen, kan kirurger operere på hjernen uten bedøvelse. I en teknikk kjent som hjernen kartlegging, kirurger probe hjernevev mens overvåking reaksjoner som muskel bevegelse og tale - alt mens pasienten er våken.

Ryggsmerter: den vanligste smerten tilstand

Alle de verkende ryggen! I en undersøkelse gjort av National Institutes of Health, sa 27 prosent av europeerne korsryggsmerter var deres vanligste typen smerte, etterfulgt av hodepine eller migrene (15 prosent). Mer enn 26 millioner europeere i alderen 20-64 lider av ryggsmerter, og hvert år vi tilbringer minst 40€ milliarder på ryggen smertelindring. Hva er den beste måten å lette kroniske ryggsmerter? Eksperter sier en kombinasjon av mild, vanlig stretching og styrke øvelser, samt å nå og opprettholde en sunn kroppsvekt, kan gjøre en reell forskjell.

Gikt: sykdom av konger og dinosaurer

Gikt, en smertefull form for leddgikt som rammer om lag 3 millioner mennesker hvert år, ble en gang kalt sykdom av konger fordi det var skylden på for mye å spise og drikke. Dag vet vi at gikt - og smerten forbundet med den - er forårsaket av opphoping i blodet til en substans som kalles urinsyre, noe som fører til skarpe krystaller for å danne innsiden leddene. Men en "konge" som hadde gikt var kongen av dinosaurer, Tyrannosaurus rex. Analyse av avstøpninger av en underarm fra en tyrannosaurus fossil ved navn Sue avdekket at dinosauren hadde et alvorlig tilfelle av gikt. I dag kan dinosaur slektninger, inkludert fugler og alle bestillinger av reptiler, også utvikle gikt.

Knirkete ledd i (pre) historie

Slitasjegikt, noe som rammer om lag 27 millioner europeere, er en type leddgikt som forårsaker kroniske smerter som følge av gradvis slitasje på leddene. Det har også vært plager mennesker i lang, lang tid - faktisk har slitasjegikt blitt funnet i skjeletter dateres tilbake til istiden (før 8000 f.Kr.), og det ble også oppdaget under røntgenundersøkelser av egyptiske mumier. Men til tross for at artrose har eksistert evig, legene fortsatt ikke helt forstår årsaken.

Lyst til å hjelpe slitasjegikt smerter? få flytte!

Troen på at hvile er den beste behandling for en rygg, nakke, eller kne som er smertefullt på grunn av slitasjegikt er en smerte myte. Eksperter er enige om at trening er en viktig måte å administrere og faktisk hindre smerter på grunn av slitasjegikt. Fordelene ved trening inkluderer å øke blodtilførselen til brusk og ben, styrke musklene som støtter leddene, og redusere felles stivhet. Trening forbedrer også generell helse og reduserer risikoen for skader og osteoporose hos personer med slitasjegikt. Endelig kan utøve bedre søvn og bidrar til å bekjempe depresjon for mennesker med kroniske smerter av slitasjegikt.

Sparke en vane, lette din smerte

Studier viser at røyking øker risikoen for ryggsmerter, og det har også vist seg å øke kroniske smerter hos personer med fibromyalgi og nakkesmerter. Nikotin i sigarettrøyk kan redusere blodtilførselen til leddene i ryggen og kan forsinke healing samt øke risikoen for ytterligere skade. Også folk som røyker må ta mer medisiner enn de som ikke gjør det for å få tilbake smerte lindring.