Evb

6 pengene ledelse tips for barn med ADHD

Pengene ledelse kan være spesielt vanskelig for tenåringer og barn med ADHD. Her er hvordan du kan hjelpe barna lære viktige økonomiske ferdigheter.

Til tross for at barn med ADHD er ofte impulsive eller uorganisert, de er også ofte følsomme for verdien av penger. Faktisk, mange foreldre rapporterer at penger er en god motivator for sine barn med ADHD. Det er viktig, da, for å understreke økonomisk ansvar og å hjelpe barnet å lære penger ledelse.

Hvordan ADHD undergraver pengene ledelse
Det meste av det vi vet om samspillet mellom ADHD og pengene kommer fra feil at voksne med ADHD har gjort, fordi ingen forskning er gjort på den måten som barn med ADHD forstår penger. ADHD interfererer med penger på en rekke måter, inkludert:

 • Vanskelighetsgrad planlegger et budsjett og holde seg til det
 • Uorganiserte poster
 • Impulsive utgifter
 • Vanskelighetsgrad planlegging for sparing
 • Vanskelighetsgrad sporing kontobalansene
 • Losing sjekker eller regninger
 • Å utsette på regninger eller skatter
 • Glemme når regninger forfaller

Høres det kjent ut? For barn med ADHD, de samme utfordringene de står overfor med å huske å gjøre og slå i lekser kan bli de utfordringene de står overfor senere med pengene ledelse.

Barn med ADHD verdi penger
Av den tiden barna er 7 eller 8, om de har ADHD eller ikke, de har en ganske god forståelse av hva penger kan gjøre for dem, sier Gregor Kohls, MA, en ADHD forsker ved Senter for Autism Research på Barnas Hospital of Philadelphia. Kohls og hans kolleger har studert bruken av penger som en måte å hjelpe barn med ADHD lærer passende atferd. I sin forskning, fant han at foreldre til barn med ADHD ofte avhengige av penger som belønning.

Undervisning penger ledelse
Men som med alle barn, må foreldre lære pengene ledelse til barn med ADHD. Her er noen tips og ideer:

 • Sette et godt eksempel. "Konseptet penger er lært spesielt gjennom foreldre," bemerker Kohls. Barnet ditt er å lære om verdien av penger fra hvordan du administrere dine egne penger, så prøv å dele med ham, i alderstilpassede måter, hvordan du gjør ditt forbruk og sparing beslutninger.
 • Gi en kvote. Mange foreldre gir penger når et barn spør i stedet for å bruke en kvote. "Hva dette setter opp er en situasjon der barnet lærer at når jeg vil ha noe da jeg skulle ha det akkurat nå," forklarer ADHD spesialist David W. Kidder, PhD, en psykolog i privat praksis i Slidell, Louisiana Men å lære å utsette umiddelbar tilfredstillelse er en viktig del av å vokse opp - så sette opp en ukentlig godtgjørelse med en klar forståelse av hvilke aktiviteter eller elementer som penger er for. Deretter henge tøff mens barnet lærer å vente til neste uke før han kan få det han ønsker.
 • Tillat å tjene penger gjennom husarbeid. Barn bør ha oppgaver de forventes å gjøre som husstandsmedlemmer, men gi dem muligheten til å tjene penger gjennom flere småting er greit, sier Kidder. "Det lærer dem at hvis du jobber for noe så får du en belønning for det," legger han til.
 • Ikke betal for karakterer. Tjene penger ved å gjøre ekstra verftet arbeid er greit, men å binde penger til karakterer kan faktisk redusere et barns glede i sine prestasjoner. "Det er blitt vist at barn faktisk vil redusere indre motivasjon for å gjøre gode karakterer og basere det utelukkende på ytre motivasjon av penger," sier Kidder.
 • Sett opp en struktur for pengene sine. Barn med ADHD nytte av strukturerte miljøer i alle aspekter av deres liv. Dette er like sant hvor pengene er opptatt. I tillegg til å oppgi hva deres penger skal brukes på, kan du også lære dem å sette av en del for besparelser - eller utvikle andre lignende strukturert plan som passer dine verdier.
 • Hjelp barnet plan fremover. Kohls bemerker at problemene barn med ADHD har med planlegging også strekker seg til penger. "Det finnes teorier som foreslår at barn med ADHD søke umiddelbare belønninger, og har problemer [venter] en større belønning senere tid," sier han.

Læring pengene ledelse er nettopp det - en læringsprosess. Barn med ADHD står overfor flere utfordringer underveis enn sine jevnaldrende, men med din hjelp kan de oppnå gode resultater.