Evb

6 kvinners helsemessige forhold som menn får, også

Selv om mindre vanlig hos menn, enkelte såkalte kvinnelige sykdommer fremdeles utgjøre en trussel mot menns helse. Kan du være i faresonen for en av disse kvinnenes helsemessige bekymringer?

Du tenker kanskje på anoreksi som en kvinnelig sykdom, med en større innvirkning på kvinners helse enn på menns helse. Men ikke si det til Victor Avon, 28, av Brick Township, NJ En ekstremt overvektig tenåring, mistet Avon en stor mengde vekt å komme frem til sin sunne mål. Problemet var at han fortsatte å miste mer og mer vekt etter det - til det punktet hvor hans liv var i fare. Hans sliter med anoreksi var ikke mye forskjellig fra hva kvinner opplever.

"Jeg tilbrakte flere år i grep av sykdommen. Det var en mørk verden, "sier han. "Jeg trodde aldri jeg ville endre, og helt ærlig, hadde jeg ikke ønsker å endre. Men det tok nesten livet av meg. Jeg endelig besluttet på sykehus selv og tilbrakte tre måneder i et program, som var det vanskeligste jeg noen gang har gjort i mitt liv. Siden det slippes ut i juni 2008, har jeg gjort alt jeg muligens kunne for å hindre at min lidelse fra å ta meg tilbake til mørket. "

Avon er ikke den eneste mannlige å slite med anoreksi - og heller ikke er anoreksi den eneste "kvinners sykdom" som kan påvirke menns helse. Her en titt på seks forhold som vanligvis er forbundet med kvinner, men som i vesentlig grad påvirker begge kjønn.

Anoreksi og andre spiseforstyrrelser

Frekvensen av kvinner til menn med spiseforstyrrelser er ca 9-1, men i andre henseender, anoreksi og andre slike forhold er ganske like i måten de påvirker menns og kvinners helse, sier Emmett Bishop, MD, grunnleggerne partner og medisinsk direktør i voksen tjenester på Eating Recovery Center i Denver. Den største forskjellen? Risikofaktorer.

"Menn har generelt ulike motiver i form av sitt vekttap," Dr. Bishop forklarer. "Noen ganger vekttap er bedt av sportslige aktiviteter som for eksempel å miste vekt for idrettsprestasjoner. Menn vil også ofte utvikle anorexia nervosa mer fra en "Orthorexic 'ståsted - ved å eliminere visse matvarer eller mat grupper i et forsøk på å spise mer sunt. På baksiden, med bulimia nervosa, er menns motivasjon det samme som det er med kvinner, et sett av atferd som brukes i et forsøk på å håndtere følelser. "

Brystkreft

Brystkreft, kanskje mer enn noen annen tilstand på denne listen, regnes først og fremst en kvinnesykdom. (Tenk på all den rosa!) Men det kan påvirke menns helse, også. Selv om det er 100 ganger mindre vanlig hos menn enn hos kvinner, er mer enn 2000 nye tilfeller av mannlig brystkreft diagnostisert hvert år.

Mange av risikofaktorene for brystkreft hos menn er lik de hos kvinner, som for eksempel alder, familiehistorie, tung alkoholbruk, og fedme. Men menn har noen unike risiko også, inkludert testiklene lidelser, leverproblemer, visse yrker som forårsaker risikable eksponeringer, og Klinefelter syndrom (å ha en ekstra X-kromosom). De kan også klare seg dårligere i form av overlevelse: Ifølge en fersk studie presentert på møtet i European Society of Breast Surgeons, mannlig brystkreft pasienter har en tendens til å ha lavere overlevelse, større og høyere grad av svulster, og mer lymfeknutemetastase.

Osteoporose

Rundt 80 prosent av personer med beinet sykdommen osteoporose er kvinner, men lav benmasse kan negativt påvirke menns helse, også. Faktisk, europeiske menn med eller i fare for osteoporose utgjorde i 2002 mer enn 14 millioner - et tall som er forventet å vokse til mer enn 20 millioner innen 2020.

Virkningen av osteoporose på menns helse og kvinners helse er lik: Hvis venstre ubehandlet, kan tilstanden øker risikoen for benbrudd, forårsaker sterke smerter, og også føre til tap av mobilitet. Den store forskjellen med denne klassiske kvinners sykdom hos menn er sin timeplan. Menn ikke opplever den raske tap av benmasse i femtiårene som kvinner gjør, vanligvis etter overgangsalderen setter i. Men mellom 65 og 70, risikofaktorer for begge kjønn blir mer like - menn og kvinner mister benmasse og erfaring en reduksjon i kalsium-absorpsjon i samme takt.

Mann menopause

Selv om menopause er utvilsomt en overgangsrite for kvinner, menn også gå gjennom noen hormonelle forandringer som de gamle - en fase noen ganger referert til som "mannlig overgangsalder" - som spiller en parallell rolle i menns helse.

"Menn har lignende hormonelle endringer som kvinner", sier Gregory David Albert, MD, en kosmetisk kirurg i Miami. "Som menn blir eldre, minker testosteron nivå sammenlignet med andre hormoner, nemlig østrogen. Dette vil øke en manns risiko for å utvikle gynecomastia [brystforstørrelse] og osteoporose. "Staying aktive og spise sunn mat kan bidra til å forsinke endringen, sier Dr. Albert.

HPV

HPV, eller human papillomavirus, har alvorlige konsekvenser for kvinners helse på grunn av visse stammer koblingen til livmorhalskreft. Men studier har funnet at menn får denne såkalte kvinners sykdom like mye som kvinner gjør. Faktisk vil nesten alle seksuelt aktive mennesker av begge kjønn får det på et tidspunkt. Og mens menn ikke kan få livmorhalskreft, er de utsatt for flere andre HPV-linked kreft, selv moreso enn kvinner. Spesielt fant studier gjort ved Ohio State University en sammenheng mellom HPV og hals kreft hos menn. Disse funnene har ført til senere anbefalingene for gutter så vel som jenter for å få HPV-vaksine for å beskytte menns helse.

Lupus

Lupus er en autoimmun lidelse - kroppens immunforsvar angriper sitt eget organer og vev. Nitti prosent av personer som berøres er kvinner, men virkningen av lupus om menns helse er betydelig - symptomer, prognose og behandling er i stor grad de samme. De unike utfordringer som menn kan stå overfor stammer fra det faktum at det er tenkt som en kvinnes sykdom - noen leger kan ikke være på jakt etter lupus som årsak til en manns symptomer, så får en diagnose kan ikke skje så raskt som det kunne. Dessuten kan det være vanskeligere å finne lupus støtte grupper bare for menn.