Evb

5 trinn til effektiv håndvask

Du vet at å vaske hendene er den beste måten å holde fra å spre bakterier. Nå lære hvordan og når!

Vi har alle hørt at å vaske hendene flere ganger om dagen kan hjelpe deg å unngå å bli syk under kalde og influensasesongen. Følg disse enkle tipsene for å gjøre det til en vane og holde bakteriene unna.

Den enkle handling av håndvask kan bidra til å stoppe spredning av bakterier som kan forårsake forkjølelse eller influensa (eller svineinfluensa). Mens vi nå tar for gitt viktigheten av håndvask for å forebygge forkjølelse, ble viktigheten av håndvask oppdaget bare 150 år siden.

"Håndvask er fortsatt den beste måten å forebygge forkjølelse og andre luftveissykdommer og smittsomme sykdommer som overføres hånd til munn eller hånd til nese / øyekontakt", sier Samuel N. Sorg, MD, medisinsk direktør i campus omsorg ved Universitetet of Illinois i Chicago. "Soap fungerer som et redskap for å fange bakteriene (dvs. virus, bakterier) som er løsnet ved loven av å gni hendene sammen under vann. Disse bakteriene kan deretter skylles bort av vannet."

Kontakt med andre mennesker i løpet av dagen, berøre forurensede overflater, til og med klappe dyr kan forårsake en rekke kulde-forårsaker bakterier å samle seg på hendene. Så ved å berøre dine øyne, nese og munn kan du infisere deg selv hvis du ikke vasker hendene ofte nok. Berøre noen andre eller berører et dørhåndtak eller en annen overflate kan deretter spres kalde bakterier til andre.

Den beste måten å vaske hendene

Hånd-vask for å forebygge forkjølelse inkluderer bruk av såpe og vann eller en alkohol-basert rensemiddel, et rengjøringsmiddel du kan bruke uten vann. "Det er ingen beste vanntemperaturen å vaske sine hender", sier Dr. Sorg. "Hvis hendene dine er virkelig skitne og fettete, bruk av varme til varmt vann vil gjøre en bedre jobb med å fange smuss og fett i såpe, noe som åpner for en mer grundig rengjøring."

Den type såpe gjør også vanligvis ikke saken, ifølge Sorg, "så lenge det lathers og sprer seg over hendene tilstrekkelig til å felle bakterier."

10 ganger for å vaske hendene

For å forebygge forkjølelse sprer seg til andre, øve regelmessig håndvask. Viktigst, vaske hender:

 • Før og etter behandling eller håndtering av mat, spesielt ved håndtering rå fjærfe og kjøtt
 • Før du spiser
 • Etter å ha skiftet bleier
 • Etter bruk av badet
 • Etter nysing, hoste, eller blåse nesen
 • Før og etter innsetting kontaktlinser
 • Etter å ha trykket et dyr eller animalsk avfall
 • Etter håndtering søppel
 • Før og etter behandling av sår
 • Før og etter å ha berørt en syk eller skadet person

5 trinn til riktig håndvask

Hvis du bruker såpe og vann for håndvask, anbefaler Centers for Disease Control and Prevention følgende fem tiltak for å hindre spredning av forkjølelse:

 • Fukt hendene med rent vann - varm, hvis tilgjengelig - og bruke såpe.
 • Skumme ved å gni hendene sammen, sørg for å dekke alle flater.
 • Fortsett å gni hendene sammen i 15 til 20 sekunder - synge "Happy Birthday" to ganger i hodet.
 • Skyll hendene under rennende vann for å sikre fjerning av resterende bakterier.
 • Bruk papirhåndklær eller en lufttørker til å tørke hendene og deretter, hvis mulig, bruker et papir håndkle for å slå av kranen.

Alkohol-basert hånd sanitizers gjøre en god erstatning for håndvask når såpe og vann ikke er tilgjengelig. En fersk studie fra University of Chicago viste at mens såpe-og-vann-hånd-vask var mest effektive i å fjerne influensavirus fra hendene, bruke alkohol-basert rensemiddel var en nær andre. Hvis du bruker en alkohol-basert rensemiddel, påfør produktet til en palme, gni to hender sammen, og pass på å nå alle overflater, og fortsette å gni før hendene er tørre.

Hindre en uke eller to av elendighet fra forkjølelse eller influensa vil være vel verdt de 20 sekunder tilbrakte med såpe og vann.