Evb

11 måter å slå ' fibro tåke '

Fibromyalgi symptomer er ikke begrenset til fysisk smerte. Disse tipsene kan hjelpe deg å takle følelser av forvirring og glemsel som kan være en del av tilstanden.

Forvirret. Glemsom. Kan ikke konsentrere seg. Blande opp ord. Opplever kortsiktig hukommelsestap. Mange av de 10 millioner mennesker i Europa med Fibromyalgi klage av disse kognitive vansker, ofte referert til som "fibro tåke" eller "hjerne-tåke".

"Jeg har ikke en prosentandel å gi deg," sier Elizabeth Lyster, MD, av Holtorf Medical Group i Foster City, California, "men fibro tåke er en svært vanlig plage blant pasienter med fibromyalgi."

Årsaken til fibro tåke er ikke fullt ut forstått. Mange tror at det kan ha å gjøre med fibromyalgi pasienter 'manglende evne til å sove godt. "Derfor de er kronisk trøtt," sier Corey Walker, MD, en revmatolog ved Intermountain Health Care System i Logan, Utah. "Deres sinn ikke er uthvilt." Også, sier han, fibromyalgi smertene kan være ødeleggende - det er vanskelig å konsentrere seg når du er i en mye smerte.

En annen teori er at når folk har fibromyalgi smerter, gjør deler av hjernen ikke får nok oksygen, forårsaker forvirring eller desorientering.

Hva du kan gjøre for fibromyalgi tåke

Det er noen skritt du kan ta for å bidra til å lindre dine fibromyalgi symptomer, inkludert følelsen som om du er i en tåke:

 • Unngå koffein. "De fleste tror de vil føle seg mer våken eller mer våken med koffein," Dr. Lyster sier. "Men, kan koffein gjøre ting verre for mennesker med fibromyalgi." Selv en liten mengde koffein kan bidra til søvnforstyrrelser. Dessuten er koffein en stimulerende, men du kan krasje når det slites av.
 • Bruk en planlegger. Hold styr på avtaler og hendelser i en kalender, enten på papir eller på datamaskinen. Noen PC-programmer lar deg stille inn alarmer for å minne deg når du trenger å gjøre en telefonsamtale eller et møte. Still et kjøkken tidtaker for å minne deg på å ta kjøttpudding ut av ovnen eller plukke din datter opp fra hockey praksis.
 • Komme i brunst. Etablering rutiner for enkle oppgaver kan hjelpe deg å håndtere hjerne tåke. For eksempel, hvis hver gang du kommer hjem, sette deg bilnøklene på en krok ved døren før du gjør noe annet, du er mindre sannsynlig å miste dem, og du vil ikke bli frustrert prøver å huske hvor de er neste gang du må gå et sted.
 • Organisere plass Det er vanskelig å konsentrere seg når du er omgitt av for mye junk -. Som gjør det altfor lett å bli distrahert. Kaste ut ting som du ikke lenger trenger, og oppbevar dem du bruker i sin rette plass. Fjerne rot er en god måte å kontrollere hjernen tåke.
 • Ikke multi-oppgave. Det er veldig fristende å snakke i telefonen mens du lager middag eller svare på e-poster i mellom å betale regninger på nettet. Men det er vanskeligere å konsentrere seg når du prøver å gjøre for mye på en gang. Vær åpen med dine venner og familie som kan spørre om hjelp når du er opptatt med å gjøre noe annet: Fortell dem at du trenger å gjøre bare en ting om gangen og vil hjelpe dem så snart du er ferdig.
 • De-stress. Stress kan føre til fibro tåke å forverres i noen mennesker, sier Lyster. Susan Ingebretson av Los Angeles finner stressdempere eksempel yoga eller meditasjon hjelpe henne å overvinne fibro tåke. "Jeg er stadig søker avstressende modaliteter til mitt liv, som hjelper meg å balansere fibro tåke så vel som mange andre fibromyalgi symptomer," sier hun.
 • Pust dypt. Ingebretson, 51, finner at hvis hun tar dype åndedrag og slapper det hjelper henne betraktelig. "'Fibrofolk' er kjent for å være grunne breathers," sier hun. "Vi holder pusten når under stress." Hun har funnet ut at å puste dypt og konsekvent "gjør underverker for hjernen."
 • Få bedre søvn. "En av de viktigste fibromyalgi behandlinger blir søvnkvalitet," Lyster sier. Til bedre søvn, gå til sengs og våkner opp til samme tid hver dag, selv i helgene. Bruk sengen for å sove, ikke lese, se på TV, eller arbeider på den bærbare. Hold soverommet mørkt, stille og kjølig, slik at du er komfortabel når du sover. Noen urte kosttilskudd også har vist seg å være effektive i å framkalle søvnkvalitet, sier Lyster.
 • Får regelmessig mosjon. "Low-impact trening er nyttig," Dr. Walker sier. Øvelse ikke bare forbedrer blodstrømmen, men også bidrar til bedre søvn, noe som kan bidra til å lindre noen av de kognitive vansker forbundet med fibromyalgi smerter.
 • Spis sunt. "Jeg fant at ernæringsmessige støtten (som betyr faktisk å spise ordentlig mat) gjort en stor forskjell for meg," Ingebretson sier. "Så gjorde drikke mer vann." Et sunt kosthold er en som er rik på frukt og grønnsaker og helkorn og inkluderer magert kjøtt og magre meieriprodukter. "Hold deg unna bearbeidet mat og sukker og rask mat," Walker legger.
 • Sjekk på medisinene dine. Din behandling for fibromyalgi smerter kan omfatte medisiner. Snakk med legen din dersom du tror er dine meds gjør deg forvirret - en mulig bivirkning. Også, kan det være lurt å diskutere medisiner som kan hjelpe med oppmerksomhet og konsentrasjon.

Kognitive problemer er et vanlig symptom fibromyalgi. Men hvis du tar vare på deg selv - spise sunt, trene, slappe av, og prøv å ikke overdrive - du kan bedre takle de mentale problemer forbundet med dette kronisk tilstand.