Evb

10 tips for å gjøre vinteren lettere på astma

Ikke la kald, tørr luft eller en vanlig forkjølelse forverre astmasymptomer. Følg disse tipsene for å holde seg frisk når temperaturen dip.

Med mindre du elsker stepping utenfor for kulde, tørr luft som preget deg i ansiktet, kan vinteren (post-ferie, selvfølgelig) være en kjedelig sesong. For personer med astma, kan det kalde været forverre deres symptomer.

"Det er to problemer med vinteren for folk med astma," bemerker Marilyn Li, MD, en allergolog og immunolog med LAC + USC Healthcare Network i Los Angeles. "Den ene er at luften er kald og tørr, og den andre er folk har mer sinus og øvre luftveisinfeksjoner, enten som kan utløse eller forverre astmaanfall."

For å holde et håndtak på astmaanfall under kaldt vær måneder, her er 10 ting du kan gjøre.

  1. Vask hendene. Riktig (og ofte!) vaske hendene med såpe og vann er en av enkleste og beste måtene å unngå spredning eller fange forkjølelse og andre virus, råder Dr. Li. Alkohol-basert hånd sanitizers og fuktige towelettes også gjøre susen. Understreker også viktig med god håndvask til dine barn å ytterligere redusere sjansene for å spre bakterier rundt huset ditt.
  2. Få en influensavaksine. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) anbefaler at de fleste mennesker alder 6 måneder og eldre får en årlig influensavaksine for å beskytte mot influensaviruset. Å ha astma vil ikke gjøre deg mer utsatt, men hvis du får influensa, kan resultatene være mer alvorlig, selv om du holder astmasymptomene under kontroll. "Det er viktig at personer med astma får injeksjon form av influensa vaksine laget med inaktivert [drepte] influensavirus," Li sier. Hun forteller at folk med astma bør ikke få nesesprayen (FluMist) vaksine fordi den inneholder levende virus. Legen kan også anbefale at du får en lungebetennelse vaksine for ekstra beskyttelse.
  3. Ikke sitte ved peisen. Mens du sitter ved bålet høres flott og koselig, det er ikke så bra for astma. "Jo mer bevisene vi har, jo mer vi innser at vedfyring er som å brenne tobakk," forklarer Todd Rambasek, MD, av ØNH og Allergi helsetjenesten i Cleveland. "Røyk er røyk, og røyken kan irritere lungene, spesielt når du har astma. "
  4. Holde munnen lukket. Hvis dette høres ut som noe din mor fortalt deg som en gutt, er du ikke alene. Men å holde munnen lukket er bra for mer enn bare sosiale nådegaver - det er bedre for lungene. Ideelt sett ønsker du å puste gjennom nesen, ikke munnen din, når du er ute i kulden fordi nesen varmer opp luften for lungene, sier Dr. Rambasek. En annen måte å varme og fuktigere luft du puster er å bære et skjerf eller skjerf over nese og munn. Noen mennesker finner en ski maske eller munnbind nyttig, sier han.
  5. Bytt filtre. Ditt hjem varmesystem kan blåse støv og rusk i hele huset, spesielt når du først starter den opp for vinteren. Det er viktig å rengjøre og skifte filtre før du slår på systemet ditt slik at det ikke slipper rusk og utløse et astmaanfall. Rengjør og kontroller filtrene med jevne mellomrom gjennom hele fyringssesongen for å unngå problemer med vinteren astma. Også prøve å holde temperatur og luftfuktighet i hjemmet ditt konsekvent.
  6. Trening innendørs. På dager når det er bitende kaldt ute og vinden kulden gjør det føles som det er under null, anbefaler Li gå på treningsstudio i stedet for å trene ute. "Temperaturen og fuktigheten i gym er mindre sannsynlighet for å forårsake et problem," sier hun. Hvis du likevel ønsker å trene i frisk (om enn kald) luft, velge et tidspunkt på dagen da det kan være varmere, slik som midafternoon.
  7. Varm opp før du trener. En fersk studie viste at personer med astma komme seg raskere og har større lungefunksjon etter trening når de blir varmet opp. Dette er viktig når du arbeider ut, men spesielt om vinteren, ifølge Rambasek. "Vurdere å gjøre dine første 20 minuttene av løpeturen på en tredemølle før overskriften utendørs i kulda," sier han.
  8. Iverksette tiltak for å forebygge astma bluss. Ta en forebyggende dose astma medisin før du drar utenfor, om å trene, lufte hunden, eller løpe ærend. "Du trenger en bronkodilator minst en halvtime før du drar ut i kulda," Rambasek sier. Inhalatoren vil bidra til å åpne luftveiene og gi deg den ekstra beskyttelsen du trenger.
  9. Ha en astma handlingsplan. Uansett hvilken årstid, bør du alltid vet hva du skal gjøre hvis din astma symptomer bluss. Din handlingsplan bør detalj hvordan å kontrollere astma på lang sikt og hva du skal gjøre hvis du har et astmaanfall. Pass på at du vet når du skal ringe legen din og når du skal gå til ER.
  10. Ta medisiner. Sammen med legen eller astma spesialist for å skape en effektiv behandling plan, og fortsette å få regelmessige kontroller, sier Li. Det er viktig å følge behandlingen plan uavhengig av tid på året. Ikke la en travel arbeid eller sosiale timeplan få deg til å ignorere din helse. Hvis du finner din astma symptomene forverres i kaldt vær, snakk med legen din om eventuelt å endre mediations du tar, og når du tar dem, råder Rambasek.

Holde astma under kontroll kan ta litt mer innsats i den kalde vinteren, men disse strategiene bør komme deg gjennom hele sesongen uten forverret symptomene.