Evb

Tips for voksende ditt eget hjem hage

Klar til å sette det grønne fingre til god bruk? hagearbeid har mange fordeler for både deg og ditt hjem - og her er hvordan du kommer i gang.

Holde en hage dyrker mer enn bare blomster - aktiviteten til hagearbeid er en utmerket måte å trene, tømme tankene, dyrke dine egne sunne matvarer, og forvandle din utendørs plass til en mer vakker en. Så ta på hagearbeid hansker, hode utenfor, og begynner å vokse dine egne frodige planter og grønnsaker.

Vet ikke hvordan du skal komme i gang? Først vurdere noen faktorer som går inn i planlegging og utforming av en hage:

 • Din klima. Din klima avgjør hvilke typer planter som vil vokse best i hagen din og fremgangsmåten for å ta vare på dem. Gjøre noen undersøkelser eller snakke med en profesjonell landscaper å finne ut hvilke planter er innfødt til området og eventuelle andre hardføre nok til å overleve vinteren. Hvis din region av landet har særegne sesongmessige endringer, velger planter som vil toppe seg på ulike årstider, slik at hagen vil være attraktivt hele året. The Europe avdeling av jordbrukets hardførhet sone kartet kan hjelpe deg å finne ut hvilke planter som er best egnet for klimaet din.
 • Din smak. Ikke alles idé om en drøm hage er den samme. Noen mennesker foretrekker blomstrende planter, mens andre får mer tilfredsstillelse fra en grønnsakshage. Ser gjennom hagearbeid magasiner eller gå på hage turer kan hjelpe deg å definere din visjon.
 • Din eiendom. Størrelsen og formen på hagen din vil avhenge av den plassen du har å jobbe med. Vurdere ulike områder rundt hagen din, og hvor mye sol og skygge de får. Du kan plante en hage i et skyggefullt område, men du vil være begrenset til skygge-elskende planter. Hvis uterom er liten, bør en container hage fungere godt.

Etter at du har vurdert hagearbeid behov og ønsker, ta kontakt med fagfolk på en lokal barnehage som kan hjelpe deg å sluttføre din plan, selger du planter du trenger, og instruere deg om å plante dem.

4 garden-vedlikehold musts

Du må jevnlig vedlikeholde hagen din til å hjelpe den vokse. Grunnleggende hage vedlikehold innebærer:

 • Vanning. Vann er viktig for helsen til hagen din. Finn ut de spesifikke vanning behov planter og etablere en rutine slik at hagen vil få riktig mengde.
 • Luking. Weeds er ikke bare ubehagelig å se på, men de kan også zappe fuktighet og næringsstoffer fra planter. Å kontrollere ugress, må du jevnlig luke hagen din, og pass på å fjerne hele luke, spesielt røttene.
 • Beskjæring og dead-heading. Disse trinnene skal du fjerne døde grener og forbi-blomst blomster for å oppmuntre flere oppblomstringer og holde plantene friske i mange år framover. Når du velger plantene dine, sørg for at du forstår hvordan du skal beskjære og dead-head dem siden mangelfullt vedlikehold kan skade planter.
 • Gjødsling. Avhengig av kvaliteten på jordsmonnet i hagen din, må du kanskje bruke kunstgjødsel. Vurdere å ha jord testet av en fagperson som kan anbefale de riktige gjødsel og plantevernmidler for plantene dine.

Hvordan holde seg sunn og trygg i hagen

Hagearbeid er en morsom måte å trene kroppen og tømme tankene, men det er også noen helse-og sikkerhetsspørsmål du bør ta for et trygt hjem hage:

 • Stivkrampe booster skudd. Sjekk med legen din for å se om du trenger en stivkrampe booster skudd. Stivkrampe er en risiko hvis du klipper ut eller klø deg selv mens du arbeider rundt jorda.
 • Verneutstyr. Når du jobber i hagen din, må du beskytte deg mot skarpe kanter utstyr, kjemikalier som plantevernmidler, soleksponering, og insekter. Du bør ha et par av hagearbeid hansker, solbriller, en bred brimmed lue, beskyttende sko, og knee pads hvis du skal bøye mye. Hvis du planlegger å gjøre tunge løft, kan en ryggvarmer å beskytte ryggen din. Også ha DEET-holdige innsektsmiddel og en solkrem med solfaktor 15 eller høyere for å beskytte mot mygg, flått, og de skadelige strålene fra solen.
 • Bruker kjemikalier skal. Ved bruk av plantevernmidler, gjødsel og andre kjemikalier i hagen din, sørg for å lese instruksjoner og advarsler slik at du vil bruke dem trygt. Bruk hansker når du håndterer kjemikalier.
 • Holde seg kjølig i varmen. Ved arbeid i varme forhold, sørg for å drikke mye vann, ta pauser i skyggefulle områder, og se etter faresignaler av varme-relatert sykdom, slik som høy feber, hodepine, rask puls, svimmelhet, kvalme og forvirring. På varme, solfylte dager, gjøre hagearbeid før 10 am eller etter 16:00
 • Tenk allergi eller astma. Har allergi eller astma? Unngå planter som utløser tilstanden din når du utformer din hage. Vurdere iført en ansiktsmaske for å redusere kontakt med allergener. Hagearbeid i kveld kan også bidra til å redusere allergi eller astmasymptomer, siden pollen konsentrasjonen er generelt lavere i kjøligere, mindre solrike forhold.

En du begynne å oppleve gleden ved hagearbeid, vil det være vanskelig å motstå fristelsen til å jobbe utenfor når det er mulig. Pass på å ta deg tid til å gå tilbake og sette pris på de vakre resultater av ditt arbeid, også.