Evb

Tannpleie fra 6 år til 16 år

Nå barnet har vært vitne til en tannlege regelmessig for år. Fortsett med vanlig timeplan. Hvis noen grunn barnet ennå ikke har sett en tannlege, gjøre en avtale for en eksamen.

Mer og mer av ansvaret for gode dental vaner tilhører barnet ditt nå.

Hva barnet kan gjøre

  • Barnet skal pusse hans eller hennes egen tennene morgen og kveld med en myk tannbørste og en ert størrelse mengde fluoridated tannkrem. Se å være sikker på at han eller hun gjør en god jobb børsting.
  • Tanntråd er en viktig del av god tannhelse, men det kan være en utfordrende oppgave for et barn å mestre. Snakk med tannlegen din om riktig teknikk for å lære barnet hvordan å bruke tanntråd. Plast tanntråd verktøy kan hjelpe deg og barnet ditt.
  • Hvis barnet ditt har hull i tennene, kan tannlegen din anbefaler bruk av et munnvann som inneholder fluor. Men lære barnet å ikke svelge det, fordi fluor kan være giftig i store mengder.
  • Bruk avsløre tabletter fra tid til annen for å se om noen plakk er igjen på ditt barns tenner etter børsting. Avsløre tabletter er chewable og vil farge noe plakk igjen på tennene etter at barnet børster. Du kan kjøpe disse på de fleste apoteker.

Hva du og din tannlege kan gjøre

  • Etter barnets permanente tennene begynner å dukke opp, snakke med tannlegen din om å ha dental tetningsmasse plassert på jekslene. Tetting er laget av hard plast og beskytte tygge overflatene på bakerste tennene fra forfall.
  • Diskuter barnets fluor behov med tannlegen din om ditt lokale vannforsyning ikke inneholder nok fluor. For å finne ut, ring din lokale vannverket eller helse avdelingen. Hvis du har din egen brønn, har din vann kontrolleres for å avgjøre om familien trenger fluor fra andre kilder. Normale mengder fluor lagt til offentlig vannforsyning og flaskevann er trygt for barn og voksne. Hvis barnet trenger ekstra fluor, kan tannlegen anbefale kosttilskudd. Bruk disse kosttilskudd bare som anvist. Og holde dem utenfor rekkevidde for barnet ditt. For mye fluor kan være giftige og kan forårsake flekker et barns tenner.
  • God ernæring er viktig for å bygge og opprettholde sunne tenner og tannkjøtt. Gi barnet næringsrik mat for å opprettholde sunt tannkjøtt, utvikle sterke tenner og unngå tannråte. Disse inkluderer hele korn, grønnsaker og frukt. Prøv å unngå matvarer som inneholder mye sukker og bearbeidet karbohydrater, som for eksempel kaker, pasta og hvitt brød.
  • Hold barnet borte fra sigarettrøyk (passiv røyking). Tobakksrøyk kan bidra til utvikling av tannråte og tannkjøttsykdom. Lære barnet om farene ved røyking og passiv røyking.
  • Barn spiller hard, noen ganger hardt nok til å slå ut eller bryte en tann. Lær hvordan du kan forebygge skader på tennene og hva du skal gjøre i en dental nødsituasjon. For mer informasjon, se emnet Munn og tannskader.