Evb

Psoriasis og psoriasisartritt ordliste

Definisjoner av vanlige vilkår.

En

Alefacept (amevive): En biologisk behandling godkjent for behandling av moderat til alvorlig psoriasis plakk. Alefacept er et humant protein som binder seg til en undergruppe av T-celler og blokkerer deres aktivering.

Anthralin (drithocreme, dritho-skalp): En av de eldre aktuelle medisiner som brukes til å fjerne plakk psoriasis. Hvordan det fungerer i psoriasis er ikke helt forstått. Dens viktigste ulempene er lokale hudirritasjon og farging av hud og klær.

B

Biologiske: En ny type medisiner stammer fra proteiner og andre stoffer i levende celler. I psoriasis, godkjente biologiske medisiner så langt er alefacept (Amevive), efalizumab (Raptiva) og etanercept (Enbrel).

C

Calcipotriene (dovonex): En syntetisk aktuell form av vitamin D3. Det kan kontrollere overdreven vekst av hudceller og er oftest foreskrevet for pasienter med mild til moderat tilfeller av psoriasis.

Kliniske studier: Forskning studier hvor data fra direkte medisinsk behandling brukes til å vurdere effektiviteten og sikkerheten av behandlinger eller andre inngrep.

Kull tjære: Kull tjære preparater har blitt brukt til å behandle milde og moderate plakkpsoriasis i århundrer. Folk bruker kull tjære produkter direkte til huden, bruk dem i bad løsninger, eller bruke dem som en shampoo. Noen kombinerer behandling med ultrafiolett B (UVB) fototerapi.

Ciklosporin (Sandimmune, Neoral): En medisiner, opprinnelig utviklet for å beskytte mot avvisning i organtransplantasjoner, som undertrykker immunforsvaret på en måte som også bremser hudens vekst. Leger vanligvis foreskrive det for pasienter med alvorlig psoriasis som enten ikke responderer på annen behandling eller ikke kan bruke dem.

E

Efalizumab (Raptiva): en biologisk medikament, for behandling av psoriasis. Raptiva er et humant protein som blokkerer aktiviteten av T-celler fra å produsere symptomer på psoriasis.

Etanercept (Enbrel): en biologisk medikament, for behandling av psoriasis. Etanercept er et humant protein som inhiberer TNF, og dermed redusere psoriasis symptomer.

L

Laser terapi: Nylig godkjent behandling som fungerer ved å sende ut en høy intensitet stråle av lys som ligner på smale bånd UVB. Laser behandling er vanligvis brukes av personer med mild til moderat psoriasis rammer færre enn 10 prosent av kroppen.

M

Metotreksat (MTX, Rheumatrex): Medisiner som senker produksjonen av hudceller ved å undertrykke immunsystemet. Leger ofte foreskrive det for alvorlig psoriasis, spesielt alvorlige tilfeller av pustuløs eller erytrodermisk psoriasis, og for psoriasisartritt. Metotreksat brukes ofte ved behandling av reumatoid artritt.

P

Fototerapi: Behandling bestående av eksponering for ultrafiolett lys, noe som fører til aktive T-celler i huden for å dø, noe som reduserer inflammasjon og overskytende vekst av hudceller.

Plaketter: Flekker av rød, ru hud dekket med sølvfargede skjell forårsaket av psoriasis.

Psoralen pluss ultrafiolett lys A (PUVA): Behandling som kombinerer et medikament som heter psoralen med eksponering for UVA. Psoralen, som enten brukes direkte på huden eller tatt som en pille, gjør huden mer sensitiv og lydhør overfor UVA.

Psoriasis: En kronisk hudsykdom antas å være forårsaket av problemer i immunsystemet. Celler i det ytre laget av huden reprodusere raskere enn normalt, og samler seg på hudens overflate, noe som fører skalaer og betennelser.

Psoriasis triggere: Circumstance eller hendelser som bringer på en oppblussing av psoriasis. Triggere inkluderer stress, enkelte medisiner og visse infeksjoner.

Psoriasisartritt: Joint betennelse som fører til smerte, stivhet og begrenset bevegelse og rammer om lag 15 prosent til 20 prosent av personer med psoriasis.

R

Remisjon: En periode der psoriasis symptomer redusere eller helt klare opp.

Retinoider: Forbindelser som er relatert til vitamin A. Retinoids påvirke hvor raskt cellene vokse og brukes til å behandle plakk, erytrodermisk og pustuløs psoriasis, særlig hvis pasientene ikke responderer på andre behandlinger. Et eksempel er acitretin (Soriatane).

S

Salisylsyre: En kjemisk stoff som bidrar til å fjerne skalaer, som lar aktuelle medisiner for å trenge gjennom huden mer vellykket.

Steroider: Legemidler som reduserer veksten av overflødige hudceller og redusere betennelser. Steroider kommer i forskjellige former (tabletter, kremer, osv.) og sterke sider. Hvis mindre enn 10 prosent av en persons hud er berørt, leger ofte foreskrive kortvarig behandling med høy styrke salver som betametason aktuell (Diprolene) eller clobetasol (Temovate).

Systemisk behandling: Behandling med medisiner som påvirker hele kroppen. Leger kan foreskrive systemiske legemidler for mennesker som har moderat til alvorlig psoriasis eller psoriasisartritt.

T

T-celler: hvite blodceller som kan både direkte angriper fremmede stoffer, slik som virus og kreftceller, samt regulere immunsystemet.

Tnf: En cytokin protein som produseres av celler i immunsystemet for å stimulere en betennelsesreaksjon. TNF står for tumornekrosefaktor. Den ble opprinnelig oppdaget i blodet til dyr som hadde opplevd nekrose av tumorer.

Tazarotene (Tazorac): En aktuell retinoid avledet fra vitamin A. Leger foreskrive det oftest for personer med mild eller moderat plaque psoriasis, og hos noen pasienter kan det gi langsiktige remissions.

Topisk behandling: terapi som involverer påføring legemidler til huden.

U

UVB-behandling: Pasienter utsette huden for en bestemt bølgelengde av ultrafiolett lys kalt ultrafiolett lampe B, eller UVB. En nyere lyskilden, kalt smale bånd UVB, avgir den en del av det ultrafiolette spektrum band som kan være mest nyttig for psoriasis.