Evb

Normal hukommelsestap eller demens?

Mistet nøklene dine? ikke stress - et minne svikt her og der ofte følger med aldring. Mistet veien hjem? dette kan signalisere noe mer alvorlig.

Er det bare aldersrelatert hukommelsestap - eller tidlige tegn på Alzheimers sykdom? Før eller senere vil du be denne om deg selv, din ektefelle, eller noen andre i familien din. Men spørsmålet om du merker demens skiltene er ikke lett å svare på.

En viss grad av glemsel kan følge aldring. Normal hukommelsestap oftest betyr at du har en vanskeligere tid tilbakekaller nye opplysninger, for eksempel navnet på en person du møtte for første gang i forrige uke.

"Typiske tegn [av demens] er ekstreme glemsel, ikke bare glemme nøklene her og der. Snarere glemmer hvor man er, om man bare spiste, glemme å sette sko på før du går utenfor, og den slags ting, "sier Ross Andel, PhD, førsteamanuensis ved School of Aging Studies ved University of South Florida i Tampa.

Så hvis du går for din daglige tur og oppleve litt forvirring om hvordan du kommer hjem, bør du bekymre deg? Mange eksperter, slik Andel, tror det er en god idé å feile på siden av forsiktighet og komme i kontakt med legen din dersom du har øyeblikk av glemsel som bekymrer deg.

"Forskjellen kan være svært subtile, og mistanke bør konsulteres og / eller bekreftet av en profesjonell, slik som de som jobber på hukom av Alzheimers sykdom sentre," sier han. Fordelen til å jobbe med en ekspert, for eksempel en nevrolog, er at en ekspert kan gi deg minnetester som hjelper avgjøre om din erfaring med hukommelsestap er normalt eller ikke.


Relatert: hva som skiller Alzheimers?

Demens tegn som tyder på et problem

Vurdere disse røde flaggene til hukommelsestap og kognitive problemer:

 • Forstyrrer den med dagliglivet Alle glemmer et navn, bare for å huske senere - men hvis du konsekvent glemmer avtaler, kan ikke huske hvordan å lage mat du har alltid vært i stand til å lage mat, eller folk forteller deg har du spurte dem om den samme informasjonen flere ganger, de er mer alvorlige tegn.
 • Har du problemer med å tenke gjennom ting? Vi har alle gjort et rot av regnskap vår en gang eller to, men hvis du bare ikke kan finne ut hvordan å balansere dine sjekkhefte eller planlegge hva slags tur du brukte til å nyte, kan det være på tide å søke hjelp. Faktisk viser en fersk undersøkelse at problemer med å huske hvordan de skal håndtere penger foreshadows en Alzheimers diagnose med opptil et år.
 • Har du problemer med å gå tilbake gjennom trinn? Everyone forlegger nøklene sine, men de fleste mennesker vanligvis kan gå tilbake over sine skritt for å finne dem igjen. Demens tegn er en manglende evne til å gå tilbake samme vei for å finne tapte gjenstander.
 • Er du på et tap for ord? Vi vet alle om tip-of-the-tungen fenomen, når et ord du ønsker er like utenfor rekkevidde. Men ofte ikke klarer å komme opp med ordet eller uttrykket du vil kan være et tegn på Alzheimers sykdom.
 • Har du mister din følelse av sted og tid Glemme hvor du er, hvordan du kom dit, rekkefølgen av hendelser, eller hvilken dag det er - disse er alle mer enn bare "normale" tegn på hukommelsestap.

Relatert: Sundowner syndrom grunnleggende

Andre årsaker til glemsel

Det er naturlig å bekymre seg for demens og Alzheimers sykdom som årsak til dine mer-enn-normal glemsomhet, men du bør vite at det er noen andre mulige årsaker, inkludert:

 • Alkoholisme
 • Dehydrering
 • Depresjon
 • Hodeskade
 • Medisiner bivirkninger
 • Proteinmangel
 • Slaglengde (e)
 • Vitamin B12-mangel

Når du snakker med legen din om dine bekymringer om hukommelsestap og risikoen for Alzheimers sykdom, bør hun også stille spørsmål som vil hjelpe henne med å finne ut om det kan være andre årsaker til problemene dine.

«True demens kan ikke reverseres, mens kognitiv svikt på grunn av andre årsaker kan reverseres" i mange tilfeller, sier Andel.

Så hvis du er bekymret, snakk med legen din. I beste fall vil du være trygg på at din sporadiske glemsel er normalt for din alder - og verre, vil du være i stand til å starte tidlig med demens behandling og forvaltningstiltak.