Evb

Navigere overgangsalder: å holde dine relasjoner på rett kjøl

Mellom humørsvingninger og ekstra stress, kan menopause være et minefelt selv for sunne relasjoner. Små justeringer i perspektiv og daglig rutine kan hjelpe deg å trekke gjennom uten å bryte noen obligasjoner eller brenne noen broer. Her ser du hvordan.

De følelsesmessige virkningene av overgangsalder kan variere fra irritabilitet til angst til depresjon. Det er ikke rart mange kvinner rapporterer å ha forholdet problemer i løpet av denne tiden. Du trenger ikke å jobbe gjennom endringer alene, skjønt. Å gjøre en ekstra innsats for å holde kontakten med dine nærmeste følgesvenner vil ikke alltid være lett, men du vil være glad for å ha dem ved din side når hetetokter er avkjølt og dine symptomer har sunket.

De humørsvingninger, hetetokter, og generelle smerter og plager som kan følge med overgangsalderen må forstås og håndteres, helseeksperter sier, slik at du kan beholde ditt perspektiv. Og forstå hva som skjer med deg både fysisk og følelsesmessig, er bare første skritt i å få gjennom overgangsalderen uten å ha relasjoner, både personlig og jobbrelatert, falle fra hverandre.

Her er en liste som kan gi deg en god idé om hvilke typer emosjonelle problemer kvinner kan oppleve i overgangsalderen:

 • Rapid humørsvingninger
 • Depresjon
 • Irritabilitet
 • Følelser av sorg
 • Mangel på motivasjon
 • Aggressivitet
 • Konsentrasjonsvansker
 • Fatigue
 • Spenning og angst

Med emosjonelle endringer som dette, er det lett å forstå hvordan overgangsalderen kan også påvirke sunne relasjoner. Her er noen faktorer som kan bidra til humørsvingninger i overgangsalderen:

Hormonelle endringer

Disse følelsesmessige svingninger er ofte tilskrives fallende østrogennivå som påvirker hjernens signalstoffer, kjemiske stoffer som regulerer humøret.

Mens depresjon har vært forbundet med overgangsalderen, er det ingen bevis for at det er forårsaket av overgangsalderen. Imidlertid kan kvinner som har kjempet depresjon i det siste være mer utsatt for tilbakefall i løpet av overgangsalderen.

Fysiske og seksuelle endringer

Mange kvinner i overgangsalderen føler uønsket fordi de opplever vaginal tørrhet og mangel på seksuell libido. Dette er en normal hendelse, men som ikke gjør det lett å håndtere. Noen forskere har rapportert at manglende libido er assosiert med fallende nivåer av det mannlige hormonet testosteron, som kvinner bærer i kroppen, men ikke på de nivåene som menn gjør.

En fersk studie publisert i Journal of European Medical Association fant at kvinner med lavt testosteronnivå var signifikant mer sannsynlig at lider av tretthet, depresjon og tap av libido enn kvinner med høyere nivåer av hormonet.

Psykososiale faktorer

I hennes bok Double overgangsalder, diskuterer Nancy Cetel, MD, en California fødselslege og gynekolog, de mange endringene par opplever mens menopause skjer. Et tap av ønske om sex kan være forårsaket av hormonelle forandringer, men det kan være en følelsesmessig element som må behandles også.

Faktisk publiserte studie av kvinners helse Across the Nation (SWAN) resultatene av en undersøkelse av 3100 kvinner og fant den største innflytelse på kvinners sexliv var ikke deres menopausal status. I stedet var det den samme type generelle problemer som mange kvinner står overfor i hele sitt liv: sex og aldring, faller inn i en rutine med ditt sexliv, ikke nok tid til å nyte din partner, etc.

Hvordan du kan beskytte dine relasjoner i overgangsalderen

Mens hormonbehandling (HRT) og antidepressiva kan hjelpe, er løsningen for å håndtere hell med de mange forhold i livet ditt i overgangsalderen egentlig mye mer om justering av din daglige rutine og din generelle utsiktene. Her er noen forslag:

 • Tren regelmessig og spise sunn mat. Studie etter studie har bekreftet at en næringsrik og balansert kosthold er avgjørende for å opprettholde en sunn livsstil. The Everyday Health Diet and Nutrition Center tilbyr en utmerket primer for god ernæring.
 • Finn din indre ro. En selvstendig beroligende teknikk, som yoga, meditasjon, rytmisk pust, lesing, eller bønn kan hjelpe deg å balansere dine villfarne følelser og holde dine relasjoner på rett kjøl.
 • Unngå beroligende midler og / eller alkohol. Selv om mange studier har snakket om fordelene ved moderat daglig alkoholinntak, husk at alkohol er et dempende og kan ikke være gunstig for deg hvis du går gjennom hyppige eller problematisk humørsvingninger. Beroligende midler kan ha de samme uønskede effekter.
 • Vær kreativ. Drive produktiv utsalgssteder som fremmer en følelse av selvtillit og prestasjon. Hvis du har hatt et mangeårig ønske om å bli mer involvert i veldedighetsarbeid eller for å hjelpe kirken eller synagogen, kan dette være et godt tidspunkt å gjøre det. Disse typer aktiviteter, som også kan omfatte sport og fritidsaktiviteter, hjelpe deg å føle deg bedre om deg selv, som forbedrer måten du kommuniserer med andre.
 • Hold kontakten med familie, venner og samfunnet. Det verste du kan gjøre mens du går gjennom overgangsalder er trekke seg fra de som er nærmest deg. Selv om du ikke føler deg opp til det, bør du planlegge familie (og venn) tid på en jevnlig basis. Uten unntak, vil du føle deg bedre etter at du har sett folk du holder nær og kjær.
 • Hold en journal. Du kan ikke ende opp med å publisere en bestselger, men å skrive ned dine tanker, håp, problemer og ambisjoner kan lette din emosjonelle stress og gi deg en mye mer balansert perspektiv på situasjonen.

Viktigste, prøv å huske at menopause er bare en fase, og at du snart vil komme forbi det inn i smulere følelsesmessige farvann som ligger foran oss.

Medisinsk anmeldt av: Daniel McNeive, MD, bord sertifisert i obstetrikk / gynekologi og i privat praksis ved St. Johns Mercy Medical Center i St. Louis, Missouri. Omtale Dato: oktober 6, 2008.