Evb

Macula degenerasjon: en aldersrelatert øyesykdom

Er verden rundt deg ser litt disig? du kan ha symptomer på macula degenerasjon, en vanlig øyesykdom hos eldre mennesker.

Macula degenerasjon er en øyesykdom som tar bort din sentrale visjon, sakte ødelegger evnen til å ta ut skarpe bilder og se ting klart. Det innebærer den forringelse av makula, den sentrale del av netthinnen som er ansvarlig for å oppfatte lyssignal. Og når sentrale visjon er svekket, så er din evne til å delta i mange daglige aktiviteter som involverer oppfatning av fine detaljer, slik som kjøring og lesing.

Mer enn 10 millioner europeere er rammet av makuladegenerasjon, inkludert 1,5 millioner mennesker med avanserte tilfeller av øyesykdom. Denne tilstanden er ofte referert til som aldersrelatert makuladegenerasjon fordi risikoen øker med alderen. Forskning har funnet at middelaldrende mennesker har en 2 prosent risiko for macula degenerasjon, mens risikoen øker til nesten 30 prosent hos personer over 75 år. Det er den ledende årsak til blindhet og alvorlig synstap hos personer over 55 år.

Typer macula degenerasjon - og hvordan du kan oppdage dem

Netthinnen er lys-sensitive vev plassert på bakveggen av øyeeplet. Lys prosjekter gjennom linsen i øyet på netthinnen, der det omdannes til elektriske impulser som er tolket som bilder av hjernen.

Den gule flekk befinner seg i sentrum av netthinnen og opptar omtrent 10 prosent av netthinnen totale areal. Makula inneholder tettpakkede nerveceller som kan tolke lyssignaler med utrolige detaljer, som gir skarpe og klare sentrale visjon.

Når macula degenerasjon skjer, begynner det skarpe sentrale visjon å falme. Din sentrale visjon blir uskarpt på første og kan utvikle seg til total blindhet.

Det finnes to typer macula degenerasjon:

  • Den tørre formen for macula degenerasjon er mye mer vanlig, og rammer mer enn 85 prosent av personer med middels eller avansert former av øyesykdom. Makula er lys-sensitive celler begynner å bryte ned som øyet aldre og macula vev vokser tynn.
  • Den våte formen for macula degenerasjon oppstår når unormale blodkar begynne å vokse under makula. Disse blodårene sprekke og lekke, skade macula vev raskt og forårsaker rask synstap. Bare om lag 10 til 15 prosent av pasientene har våte formen, men det er ansett som en mye mer alvorlig risiko for synstap.

Symptomer som kan indikere utbruddet av macula degenerasjon inkluderer:

  • Behovet for klarere og klarere lys når du leser eller utføre presisjonsarbeid
  • Visuelle forvrengninger som de uskarpe linjer og trykte ord
  • Falming av farger
  • En uskarpt eller blind flekk i midten av synsfeltet ditt
  • Problemer med å gjenkjenne ansikter eller opplever at du trenger å skanne øynene rundt et ansikt eller et objekt for å riktig observere det

Macula degenerasjon diagnose og behandling

Din optiker kan diagnostisere macula degenerasjon med en grundig synsundersøkelse. Denne undersøkelse vil omfatte standard øye-diagram test, en dilatert øye undersøkelse, og tester for å måle trykket av fluidet inne i øyeeplet. Legen vil også trolig bruke en Amsler sin figur, et rutenett mønster som hjelper legen din avgjøre om det er flekker og uklare, bølgete eller skjeve deler i den sentrale visjon.

Det finnes ingen kur for macula degenerasjon. Men det finnes behandlinger for våte formen, inkludert:

  • Laser kirurgi kan brukes til å ødelegger blodårene som er skadelige makula. Dessverre kan den laserkirurgi også ødelegge friske macular vev.
  • Fotodynamisk terapi innebærer å injisere et stoff som heter Visudyne (verteporfins) i en blodåre i armen. Stoffet reiser opp til øyet, hvor det aktiveres av skinner et lys i øynene for et og et halvt minutt. Stoffet dreper av blodårene og senker hastigheten på synstap. Visudyne terapi gjør øynene spesielt følsomme for lys, så legen vil gi deg spesielle etter behandling optiker instruksjoner.
  • Injeksjon terapi involverer bruk av Macugen (pegaptanibnatrium), et stoff som motvirker en vekstfaktor som fremmer utvikling av unormale blodkar bak makula. Medikamentet injiseres direkte i øyet og kan langsom synstap og med gjenopprette noen visjon.

Dessverre er det ingen medisinske behandlinger tilgjengelig for folk med tørr form av macula degenerasjon. En studie har funnet ut at å ta en viss kombinasjon av antioksidanter og sink kan bremse utviklingen av tørr makuladegenerasjon fra middels til avansert stadium. Formuleringen inneholder 500 milligram av vitamin C, 400 internasjonale enheter av vitamin E, 15 milligram beta-karoten, 80 milligram sink oksid og 2 milligram cupric oksid. Imidlertid bør du rådføre deg med din optiker før du tar disse kosttilskudd.