Evb

Livmorkreft og overgangsalder

De fleste tilfeller av livmorkreft utvikle seg etter overgangsalderen, og mange eksperter mener hormonbehandlinger kan være delvis skylden.

Du har vært gjennom "endring", som var grov nok, men nå står overfor en økt risiko for en rekke helsemessige forhold, inkludert livmorkreft. Den vanligste reproduktiv kreft hos kvinner, oppstår livmorkreft vanligvis hos kvinner eldre enn 50 år.

"Akkurat som alle kreftformer øker med alderen," så gjør livmorkreft, sier Karen Lu, MD, professor i gynekologisk onkologi ved University of Texas MD Anderson Cancer Center i Houston. Men, sier hun, "det er motstridende, fordi i overgangsalderen er det en nedgang i østrogen, et hormon vi vet relatert til livmorkreft."

Hvorfor er livmorkreft mer sannsynlig etter overgangsalderen?
Det er ikke klart hvorfor post-menopausale kvinner har økt risiko for livmorkreft. Men forskning viser at hormon behandlinger, en gang tatt av mange kvinner i overgangsalderen, kan være delvis skylden.

Hormonbehandling (HRT) pleide å være den første linjen av behandling for å lindre menopausale symptomer som hetetokter og forhindre bentap og hjertesykdom. I dag, færre kvinner tar HRT siden fant forskerne at HRT kan faktisk øke en kvinnes risiko for en rekke helseproblemer, blant annet brystkreft, hjertesykdom, slag og blodpropp. Mens kombinert HRT, med både østrogen og et progestin, ikke har vist seg å øke risikoen for livmorkreft, tar østrogen alene ikke øker risikoen for livmorkreft.

Likeledes kan kvinner som har blitt behandlet for brystkreft ta stoffet tamoxifen (Nolvadex) for å hindre retur av kreft. Men tamoxifen øker effekten av østrogen i kroppen din - og kan øke risikoen for livmorkreft.

Forebygge livmorkreft i overgangsalderen
Det er flere tiltak du kan ta for å bidra til å forebygge livmorkreft etter menopause:

  • Opprettholde en sunn vekt. En av de sterkeste risikofaktorene knyttet til livmorkreft er fedme. Overvektige kvinner er to til fem ganger mer sannsynlig å få livmorkreft enn normalvektige kvinner. Spise et sunt kosthold og får nok fysisk aktivitet for å opprettholde en normal vekt for din alder kan bidra til å forebygge livmorkreft.
  • Kontroll diabetes. Hvis du har type 2 diabetes, arbeide med leger, sykepleiere og andre på din medisinske team for å holde blodsukkeret under kontroll. Kvinner som har diabetes og er diagnostisert med livmorkreft er 76 prosent større sannsynlighet for å dø enn sine ikke-diabetikere jevnaldrende, ifølge en fersk undersøkelse. Mens kontrollere blodsukkeret ditt ikke kan hindre livmorkreft, kan det gjøre kreften mindre sannsynlighet for å være dødelig.
  • Kontrollere høyt blodtrykk. Dr. Lu bemerker at det er en sammenheng mellom det å ha høyt blodtrykk (hypertensjon) og risiko for livmorkreft, "sannsynligvis fordi [hypertensjon] er relatert til fedme også," sier hun.

Catch livmorkreft tidlig
En av fordelene med overgangsalder er at det kan hjelpe deg å fange livmorkreft tidlig. Den mest betydningsfulle tidlig varsling tegn på livmorkreft er uvanlig tung eller langvarig blødning eller blødning mellom menstruasjonene. Som du går gjennom overgangsalder, mensen blir lysere og mindre hyppig til de stopper. Dette betyr at enhver blødning som ikke følger dette mønsteret krever en samtale med legen din, sier Lu.

"Levetiden Risikoen for hver kvinne er ca 3 prosent," sier Lu. "Hvis blødningen er forskjellig fra baseline din, ville jeg heller feile på siden av forsiktighet Livmorkreft er veldig behandles med kirurgi alene -. [Det er en] 85 til 95 prosent rente kur da begrenset til livmoren."

Hvis du opplever unormal blødning før overgangsalder eller noen blødning etter overgangsalderen, eller hvis du har smerter i bekken-området eller smerter under samleie, snakk med legen din om muligheten for livmorkreft.

Legen vil gjøre en bekken eksamen og kan være lurt å analysere en prøve av endometrievev, som linjer i livmoren. Denne prosedyren kalles en endometrial biopsi, er rask og nesten smertefri, og kan gjøres i din gynekolog kontor. Av og til er et større utvalg oppnådd ved å gjøre en dilatasjon og utskrapning (D & C). Begge testene kan fortelle legen din om det er unormale eller kreft celler i slimhinnen i livmoren din.

Husk at blødninger fra skjeden etter overgangsalderen ikke bør ignoreres. Går gjennom overgangsalderen betyr ikke at du vil få livmorkreft - men det kan gi deg et fortrinn i å identifisere denne kreften tidlig, når det er mest behandles.