Evb

Kraften av positiv psykologi

Dette feltet fokuserer på hvordan folk kan gjøre seg lykkeligere.

De fleste mennesker søker terapi for å få hjelp med et problem. Men hva om forskning og teknikker innen psykologi kan brukes til å bygge på eksisterende styrker og personlighetstrekk for å hjelpe folk blir lykkeligere og mer engasjert i deres liv?

Dette er den primære spørsmålet bak arbeidet til forskere og psykologer innen positiv psykologi, som går utover positiv tenkning til en dypere forståelse av hva som gjør folk glade.

"Du kan gjøre ting for å gjøre deg glad", sier Debbie Swick, MBA, førsteamanuensis administrerende direktør ved International Positive Psychology Association og knytte direktør for utdanning i positiv psykologi Center ved University of Pennsylvania.

Positiv psykologi: fokusområder

Positiv psykologi er fokusert på tre grunnleggende områder av studier og praksis:

 • Positive følelser, som består av tilfredshet med fortiden, nåværende lykke, håp for fremtiden.
 • Positive trekk, for eksempel mot, utholdenhet, nysgjerrighet, selvinnsikt, integritet, medfølelse og kreativitet.
 • Positive institusjoner, som samfunnet institusjoner, som kan ha nytte av å fokusere på de verktøyene som er utviklet i positiv psykologi forskning.

Den forskning som har bidratt til feltet av positiv psykologi har pågått i flere tiår, sier Swick. Positiv psykologi, som en spesialitet, oppsto om et tiår siden og er nå brukt i en rekke innstillinger, fra klinikkene til selskaper.

Positiv psykologi: hvordan det skiller seg fra positiv tenkning

Positiv psykologi kan lett forveksles med ideen om positiv tenkning. Imidlertid er det flere viktige forskjeller, inkludert:

 • Positiv tenkning vektlegger positivitet i alle situasjoner, mens positiv psykologi tilbyr en rekke verktøy for å lykkes.
 • Positiv psykologi trekker fra kunnskap om eksperter som har studert depresjon, angst og andre stemningslidelser.
 • Positiv psykologi er evidensbasert, noe som betyr at den er basert på forskning.

Positiv tenking kan være løst betegnes som optimisme, noe som har vist seg å være svært nyttig for mennesker i en rekke situasjoner. Men eksperter i positiv psykologi mener også at det er tider når en realistisk eller negativt syn på en situasjon kan være mer nyttig.

"Det er et forhold mellom positive til negative som er et sunt forhold - det er 12:57," sier Swick. "[Men] det er tider når det er bare ikke riktig å feste et smil på ansiktet ditt."

Positiv psykologi: bevisene på lykke

Her er noen forskningsresultater som bidrar til feltet av positiv psykologi:

 • Aktiviteter bringe mer lykke enn eiendeler. En undersøkelse av 150 unge voksne viste at når bedt om å vurdere lykke verdi av kontraktene de hadde håpet ville være lystbetont, erfaring-type kjøp, som for eksempel turer eller måltider, outranked stedene.
 • Å være rik gjør deg ikke mer sannsynlig å være lykkelig enn andre mennesker, så lenge alle inntekter er over fattigdomsgrensen.
 • Takknemlige mennesker er mer sannsynlig å være sunn, hjelpsomme, og har en større følelse av velvære.
 • Å se andre mennesker gjør gode ting gjør at vi ønsker å gjøre godt også.
 • Et optimistisk syn reduserer risikoen for fysiske og emosjonelle helseproblemer.

Positiv psykologi: hvordan å skape lykke

Her er noen øvelser for å hjelpe deg å skape din egen lykke:

 • Praksis takknemlighet
 • Tillat deg selv å nyte det du liker - uansett hva det er, nyt det!
 • Øv optimisme - finne det positive spin
 • Krangle med deg om negative oppfatninger om fortiden

Swick anbefaler å prøve denne øvelsen for en smak av positiv psykologi tilnærming: på slutten av dagen, skrive ned tre gode ting som har skjedd i løpet av dagen og hvorfor de var gode.

"Etter hvert vil du begynne å merke de positive tingene. Det forandrer deg, "sier hun.

Folk som er interessert i å lære mer om positiv psykologi kan være lurt å lese bøkene The How of Happiness (Penguin Press, 2007), positivitet (Crown, 2009), og Authentic Happiness (Free Press, 2004).