Evb

Kontaktlinser handle

Hvordan finne ut hva slags kontakt objektivet er best for deg.

Hvis ditt øye-omsorg leverandøren har foreslått at du prøver kontaktlinser, lurer du kanskje på hvilken type kontaktlinse er best for deg. Du er sikkert klar over at det er harde og myke kontaktlinser, men innenfor disse store kategoriene, er det også et bredt utvalg av forskjellige typer objektiv. Og avhengig av dine øyne og dine preferanser, er det sannsynligvis en type kontaktlinse som er best egnet for deg.

"Kontaktlinser er vanligvis godt tolerert og gjøre det bra for folk som er riktig valgt," sier Thomas Steinemann, MD, førsteamanuensis i oftalmologi ved Case Western Reserve University og øyelege ved MetroHealth Medical Center i Cleveland. Ved fastsettelsen av type kontaktlinse som kan fungere best for dine behov, bør du vurdere følgende informasjon om både myke og harde linser:

Myke kontaktlinser

I dag, de fleste som bruker kontaktlinser bære den type laget av bøyelige plastmaterialer og kjent som "myke linser." Denne type kontakt linse kommer i flere varianter, som inkluderer:

  • Daglig-linser. Den mest grunnleggende versjonen av myke kontaktlinser, er daglig slitasje linser laget av plast som er fleksibel, myk og porøs, noe som gjør at oksygen å nå øyet. De skal tas ut og rengjøres hver kveld og erstattes i henhold til legens retninger.
  • Utvidet-linser. Disse kontaktlinser kan brukes i opptil en uke uten å måtte fjerne dem for rengjøring.
  • Utvidet slitasje disponibel linser. Disse linsene kan brukes i opptil seks dager og deretter forkastet.
  • . Planlagte erstatning linser Denne type kontakt linse er slitt for en planlagt periode - vanligvis to uker eller en måned - og deretter erstattet med et nytt par.

"Myke linser er vanligvis tolerert ganske raskt," sier Dr. Steinemann. "Innen et par minutter for å sette linsen på øyet, slutter mange å merke seg at objektivet er enda der." Men, sier han, noen pasienter gjør rapporterer at de føler kontaktlinser i deres øyne, eller oppleve en følelse av tørrhet når linsene er på plass.

Hvis du bestemmer deg for å få en myk kontaktlinse, snakk med legen din om hvilken type ville være best for deg. Noen leger foretrekker at du ikke bruker linsene over natten fordi den kontinuerlig bruk av kontaktlinser kan sette deg på økt risiko for en øyeinfeksjon eller andre problemer knyttet til visjonen din. Generelt, de fleste optikerne "anbefaler ikke at folk sover i sine linser" hvis det kan unngås, sier Steinemann.

Avhengig av hvor mye tid du er villig til å bruke rense linsene, kan noen typer være bedre for deg enn andre. For folk som er ute etter mindre rengjøring ansvar, kan endagslinser være et bedre alternativ, på den ned siden, kan de også bli dyrere.

Harde kontaktlinser

For noen mennesker, "hard", eller rigid gass-permeable (RGP), kan objektivene fungerer bedre enn myke linser. Som myke linser, RGP linser finnes i en utvidet slitasje versjon. "En liten andel av folk som bruker kontakter - 10 prosent eller mindre - slitasje gass-permeable linser," sier Steinemann.

Selv om det tar litt tid å tilpasse seg iført harde linser, og de har også større potensial for å skli rundt på øyet enn myke linser, kan denne type kontakt linse fungere bedre for noen mennesker enn myke linser gjør. Harde linser kan korrigere noen synsproblemer som myke linser kan ikke. For eksempel, "harde linser korrigerer astigmatisme (tåkesyn på grunn av endringer i form av øyet) bedre enn myke linser gjør," sier Steinemann.

Kontaktlinser omsorg

Om du velger myke eller harde kontaktlinser, er det viktigste ansvaret du tar på når du bytter til kontaktlinser gjør at du skal ta vare på linsene.

Dette innebærer rengjøring og desinfisering av kontaktlinser etter hvert slitasje, og lagre dem i en kontakt linse tilfelle, som også bør være skikkelig rengjort og vedlikeholdt. Avhengig av hvilken type objektiv du velger, vil legen lære deg hvordan du skal ta vare på dine kontakter. Dårlig rengjort eller brydde seg for linser kan føre til alvorlige øyeinfeksjoner og andre komplikasjoner.

Hvis du vurderer kontaktlinser, må du snakke med legen din om det beste valget for deg og din livsstil. Med tanke på lens care kravene som kommer med hver type kan hjelpe deg til å ta en beslutning som er riktig for deg.