Evb

Koblingen mellom søvn og vekt

Studier viser at skimping på søvn kan føre til vektøkning. Men kan få shut-eye hjelpe deg å miste vekt?

Vi vet alle at kosthold og mosjon er hjørnesteinene i en vekt-tap programmet. Men kan sove også hjelpe deg å opprettholde en sunn vekt eller selv slippe noen pounds?

"Det er flere og flere studier som viser at ikke får nok søvn eller ikke får god kvalitet på søvn kan [bidra] til vektøkning, "sier Raj Kakar, MD, MPH, medisinsk direktør ved Dallas Center for Søvnforstyrrelser i Plano, Texas.

Søvn og kroppsvekt: hva forskningen sier

Akkurat som fedme har blitt en verdensomspennende epidemi i løpet av de siste tiårene, har flere mennesker også bli kronisk søvnmangel. Ifølge National Sleep Foundation undersøkelser, ble 35 prosent av europeere sove i åtte timer per natt i 1998, mot bare 26 prosent i 2005. Forskere mener at den økende fedme og søvnmangel epidemier kan være relatert.

En fersk studie fulgte en gruppe på 40 - til 60-årige kvinner i fem til syv år og sporet sin vekt og søvnmønster. Forskerne fant at kvinner som rapporterte å ha problemer med å sovne, våkner ofte om natten, eller har problemer med å sove var signifikant mer sannsynlig å ha "stor vektøkning" (gevinst på 11 pounds eller mer).

En annen studie undersøkte spise-og mosjonsvaner av en gruppe unge friske menn etter å ha sovet i åtte timer og fire timer på to netter på rad. Forskerne fant at mennene spiste betydelig mer (et gjennomsnitt på 560 overflødige kalorier i sitt daglige kosthold) i løpet av dagen etter at de var søvnmangel, sammenlignet med hva de spiste etter å ha en god natts søvn.

Forskerne tror at søvnmangel barn kan være spesielt høy risiko for å ha vektproblemer. Studier har konsekvent funnet at å få mindre søvn enn anbefalt er assosiert med overvektige barn. Faktisk, basert på søvn studier hos barn, har forskerne beregnet at et barns risiko for overvekt eller fedme er redusert med om lag 9 prosent for hver ekstra time søvn per natt.

Koblingen mellom søvn og kosthold

Kakar sier at det er antatt at søvn er assosiert med kroppsvekt av to grunner. Først, kan folk som er søvnmangel har mindre energi gjennom hele dagen og derfor mindre motivasjon til å trene regelmessig. Faktisk, folk som ikke sover nok rapportere får mindre mosjon enn folk som får nok søvn hver natt.

Sekund, synes hvor mye søvn du får til å påvirke appetitt-kontrollerende hormoner ghrelin og leptin, som kan la deg nå for high-karbohydrat, kaloririk mat når du ikke har fått nok søvn. Studier viser at søvnmangel kan føre til forhøyet ghrelin, som er appetitt-stimulerende, og reduksjoner i leptin, som er appetitt-undertrykke.

"Disse hormonene blir kastet ut av klask, slik at ghrelin blir trappet opp og leptin blir skjøvet ned, er det mer sannsynlig å gå for high-karbohydrat matvarer og høy energi mat, som gir deg et løft av energi, men kan da føre til vektøkning, "sier Kakar.

Kan sove hjelpe deg å miste vekt?

Mens montering bevis indikerer at dine søvnvaner er relatert til din kroppsvekt, forskere vet fortsatt ikke sikkert om å få mer søvn kan faktisk hjelpe deg å miste vekt.

Foreløpig er forskere ved National Institutes of Health å gjennomføre en studie for å fastslå om sove for en sunn mengde tid hver kveld (ca 7,5 timer) kan hjelpe sove-belastede folk miste overflødig vekt.

Til mer forskning er gjennomført på søvn-vekttap forening, er det fornuftig å sette "få nok søvn" på sjekklisten av vaner for å opprettholde en sunn vekt og holde fra å få uønskede pounds.