Evb

Karakteristika for reumatoid artritt og osteoartritt

Revmatoid artritt og slitasjegikt er forskjellige typer leddgikt. Selv om de deler noen lignende egenskaper, har hver ulike symptomer og krever ulik behandling. Derfor, er en nøyaktig diagnose viktig.

Artrose er den vanligste formen for leddgikt. Revmatoid artritt rammer om lag en tidel så mange mennesker som slitasjegikt. Den største forskjellen mellom artrose og revmatoid artritt er årsaken bak de felles symptomer. Artrose er forårsaket av mekanisk slitasje på leddene. Revmatoid artritt er en autoimmun sykdom der kroppens eget immunforsvar angriper kroppens ledd.

Karakteristika for reumatoid artritt og osteoartritt
Karakteristisk Revmatoid artritt Slitasjegikt
Alder hvor tilstanden starter Det kan begynne når som helst i livet. Det begynner vanligvis senere i livet.
Fart på utbruddet Relativt raske, over uker til måneder Langsomme, over år
Felles symptomer Leddene er smertefull, hoven og stiv. Leddene verke og kan være øm, men har liten eller ingen hevelse.
Mønster av leddene som er berørt Det påvirker ofte små og store leddene på begge sider av legemet (symmetrisk), for eksempel begge hender, en eller begge hender albuer, eller baller av begge føtter. Symptomer begynner ofte på den ene siden av kroppen og kan spre seg til andre siden. Symptomene begynner gradvis og er ofte begrenset til ett sett av ledd, vanligvis finger leddene nærmest negler eller tomlene, store vektbærende ledd (hofter, knær), eller ryggrad.
Varighet av morgenstivhet Morgenstivhet varer lenger enn en time. Morgenstivhet varer mindre enn en time, returnerer på slutten av dagen eller etter perioder med aktivitet.
Tilstedeværelse av symptomer som påvirker hele kroppen (systemisk) Hyppig tretthet og en generell følelse av å være syk er til stede. Whole-body symptomene ikke er til stede.

For mer informasjon, se emnene Revmatoid leddgikt og slitasjegikt.