Evb

Imaging tester for kreft i skjoldbruskkjertelen

Ultralyd, CT og MRI kan hjelpe leger lære mer om kreft i skjoldbruskkjertelen og dens spredning.

Imaging tester kan gjøres for en rekke årsaker, blant annet for å finne ut om en mistenkelig område kan være kreft, for å lære hvor langt kreften kan ha spredd seg, og bidra til å avgjøre om behandlingen har vært effektiv.

Bryst x-ray: Et vanlig røntgenbilde av brystet kan gjøres for å se om kreften har spredd seg til lungene, spesielt hvis du har follikulær kreft i skjoldbruskkjertelen.

Ultralyd: Ultralyd eller sonography, bruker lydbølger til å lage bilder av kroppen din. For denne testen, kalt en liten, mikrofon-lignende instrument en svinger er plassert på huden foran din skjoldbruskkjertelen. Det avgir lydbølger og plukker opp ekkoene som de spretter av skjoldbruskkjertelen. Ekkoene blir konvertert av en datamaskin til en svart-hvitt bilde som vises på en dataskjerm. Du er ikke utsatt for stråling under denne testen.

Denne testen er nyttig i å avgjøre om en skjoldbrusk nodule er solid eller fylt med væske. Den kan også brukes til å kontrollere antallet og størrelsen på skjoldbruskkjertelen knuter. Ultralyd funksjoner kan noen ganger foreslå en nodule er sannsynlig å være en kreftsykdom, men ultralyd kan ikke si sikkert. For skjoldbrusk knuter som er for små til å bli følt, kan denne prøven brukes for å lede en biopsinål inn i nodul for å få en prøve. Selv når en nodul er stor nok til å føle, noen leger foretrekker å bruke ultralyd til å guide nålen.

Ultralyd kan også hjelpe avgjøre om noen nærliggende lymfeknutene er forstørret fordi kreft i skjoldbruskkjertelen har spredd seg. Mange skjoldbruskkjertelen spesialister anbefaler ultralyd for alle pasienter med skjoldbruskkjertelen knuter store nok til å merkes.

Computertomografi (CT): Den CT eller CAT scan er en X-ray test som produserer detaljerte tverrsnitt bilder av kroppen din. I stedet for å ta ett bilde, som en vanlig X-ray, tar en CT-skanner mange bilder som den roterer rundt deg mens du ligger på et bord. En datamaskin kombinerer så disse bildene inn bilder av skiver av den delen av kroppen som studeres. I motsetning til en vanlig X-ray, skaper en CT scan bilder av det myke vev i kroppen.

Du kan bli bedt om å drikke en kontrast løsning eller motta en IV (intravenøs) linje gjennom som en annen kontrast fargestoff injiseres. Dette bidrar til bedre skalerbare strukturer i kroppen din.

Injeksjonen kan gi noen flushing (en følelse av varme, spesielt i ansiktet). Noen mennesker er allergiske og få elveblest. I sjeldne tilfeller kan mer alvorlige reaksjoner som pusteproblemer eller lavt blodtrykk forekomme. Sørg for å fortelle legen om du noen gang har hatt en reaksjon på noen kontrast materiale som brukes for røntgenstråler.

CT ta lengre tid enn vanlig røntgen. Du må ligge stille på et bord mens de blir gjort. Under testen, beveger bordet seg inn og ut av skanneren, en ring-formet maskin som fullstendig omgir bordet. Du føler deg kanskje litt begrenset av ringen du har til å ligge i mens bildene blir tatt.

CT scan kan bidra til å bestemme plassering og størrelse på skjoldbrusk kreft og om de har spredd seg til nærliggende områder. Den kan også brukes for å lete etter spre seg inn fjerntliggende organer som lunger.

I noen tilfeller kan en CT scan brukes til å veilede en biopsi nål presist inn en mistenkt område av kreft spredning. For en CT-veiledet nål biopsi, du forblir på CT scanning tabellen, mens en radiolog fremskritt en biopsi nål mot plasseringen av massen. CT gjentas inntil legene kan se at nålen er innenfor massen. En biopsi Prøven blir deretter fjernet og sett på under mikroskop.

En ulempe ved CT skanner for differensiert kreft i skjoldbruskkjertelen er at CT kontrastvæske inneholder jod, som forstyrrer Radiojodkinetikk skanninger. Av denne grunn, mange leger foretrekker MR i stedet for CT-skanner.

Magnetic resonance imaging (MRI): Som CT-skanning, kan MR brukes til å lete etter kreft i skjoldbruskkjertelen eller kreft som har spredt seg til nærliggende eller fjernere deler av kroppen. Men ultralyd er vanligvis førstevalget for å se på skjoldbruskkjertelen. MR kan gi svært detaljerte bilder av mykt vev som skjoldbruskkjertelen. MR er også spesielt nyttig i å se på hjernen og ryggmargen.

MR skanner bruker radiobølger og sterke magneter i stedet for røntgen. Energien fra radiobølgene absorberes og deretter frigjøres i et mønster som dannes av den type kroppsvev og ved visse sykdommer. En datamaskin oversetter mønster i en meget detaljert bilde av deler av kroppen. En kontrast materiale kalt gadolinium er ofte sprøytet inn i en blodåre før skanningen å bedre se detaljer.

MR er litt mer ubehagelig enn CT. Først, de tar lengre tid - ofte opptil en time. Sekund, må du ligge inne i en smal tube, som er confining og kan opprørt folk med klaustrofobi (en frykt for lukkede rom). Spesielle, "åpne" MR-maskiner kan noen ganger hjelpe med dette hvis det er nødvendig. Maskinen lager også summende og klikke lyder som du kan finne urovekkende. Noen sentre gir hodetelefoner med musikk å blokkere ut støyen.