Evb

Hvordan velge riktig kontaktlinser

Dagsaviser, hard eller myk, multifokale linser - disse er bare noen av alternativene for å vurdere når du velger kontaktlinser som vil best passer dine øyne.

Kontakt linse wearers, vurdere alternativene. Det er utvidet slitasje kontakter, forbruksmateriell, og til og med linser som kan forandre din øyenfarge. Men som med alle kjøp av en medisinsk enhet, bør kjøpe kontaktlinser gjøres med forsiktighet og varsomhet. Disse tipsene vil hjelpe deg å velge riktig type kontakt linse for dine behov.

Kontakt linse alternativer

Ditt første skritt er å velge mellom to grunnleggende typer linser: myke og harde. "De fleste som bruker kontaktlinser bruker myke linser - 9 av 10 mennesker," sier Thomas L. Steinemann, MD, førsteamanuensis i oftalmologi ved Case Western University og en talsmann for det europeiske Academy of Ophthalmology. "De stive gass-permeable linser er slitt av bare ca 10 prosent av folket." Harde linser er vanligvis et bedre valg for folk som har skjeve hornhinner eller en medisinsk tilstand der protein avleiringer i kontaktlinser.

Etter at du har valgt harde eller myke linser, det er mange kategorier av kontaktlinser tilgjengelig, både i forhold til hvordan de oppnår synskorreksjon, og hvor ofte de må byttes ut:

Daglig bruker kontaktlinser. Denne type kontakt linse er vanligvis den minst kostbare alternativet. Daglig bruker kontaktlinser må tas ut og desinfiseres hver kveld og blir erstattet på en fastsatt plan. Utskiftningen tid kan variere mye etter type og merke, fra annenhver uke til hver tredje måned.

Utvidet slitasje kontaktlinser. Denne type kontakt linse er designet for å brukes over natten, selv om de må fjernes minst en gang i uken for rengjøring og desinfisering. Men mange øye fagfolk ikke oppmuntre bruken. "Jeg anbefaler at folk ikke ha kontakter over natten, selv om de er forlenget-linser," sier Dr. Steinemann. Når du sover med linsene i, reduserer du mengden oksygen til øynene, gjør øynene mer utsatt for smitte - særlig hornhinnen infeksjon.

Disponibel kontaktlinser. Endagslinser få kastet hver dag etter bruk, slik at ingen vedlikehold er involvert. De koster mer fordi du trenger et nytt par hver dag, men de er mye mer praktisk. Forbruksmateriell som erstattes ukentlig eller månedlig krever samme vanlig omsorg som daglig linser. Forbruksmateriell er et godt alternativ for folk med allergi eller andre forhold som forverre dannelsen av protein innskudd fra tear film.

Toriske kontaktlinser. Denne type linse brukes til å korrigere skjeve hornhinner, en tilstand der sløret syn på grunn av en uregelmessig formet hornhinnen eller linsen inne i øyet. De er som regel dyrere enn andre kontaktlinser.

. Fargede kontaktlinser Fargede kontakter kan dramatisk endre fargen på øynene dine - noe som gjør selv de bruneste øynene ser blå eller grønn, for eksempel - eller forbedre din naturlige farge. De kan brukes for rent kosmetiske formål eller til å også korrigere synet.

Multifokale kontaktlinser Mennesker med. presbyopi - en tilstand som oppstår som folk blir eldre og deres øyne har vanskeligere for å bringe nære objekter i fokus - kan noen ganger ha sin visjon korrigeres med bifokale eller multifokale linser. En teknikk som kalles monovision, bruker en kontaktlinse for avstand i den dominerende øyet og en kontaktlinse på nært hold i den ikke-dominante øyet. Modifisert monosyn anvender en bifokal eller multifokal linse i den ikke-dominerende øye. "Det kan være vanskelig for noen mennesker som ikke kan håndtere med uskarphet eller som har problemer med å filtrere ut visuelle distraksjoner," sier Steinemann.

Kjøpe kontakter? følge disse sikkerhetstips

Når du kjøper kontaktlinser, holde disse tipsene i bakhodet:

  • Ikke kjøp linser ut av ødelagte boksen sett. Kontroller at pakken er forseglet riktig.
  • Vær forsiktig når du kjøper kontakter på internett. Bo med anerkjente nettsteder som vil bekrefte din resept med øye lege og som tilbyr merkenavnet produkter. Når du mottar din bestilling, sørge for at informasjon om hver kontakt linse boks matcher din resept.
  • Pass på å bruke en aktuell resept fra din optiker, resepter er bare bra for ett år fra datoen de er skrevet.

Selv om du ikke trenger synskorreksjon, ikke kjøpe kosmetiske linser uten å konsultere en optiker. Teatralsk kontaktlinser som brukes for Halloween eller andre anledninger blir solgt på internett, skjønnhetssalonger, og selv nærbutikker. Men selv kosmetiske linser, som linser som brukes for synskorreksjon, må monteres av fagfolk og bør følges opp med oppfølgingsbesøk for å hindre øyeinfeksjoner og andre problemer.

Kontaktlinser er en utmerket måte å korrigere synet. Og ved å ta noen nødvendige forholdsregler, kan du bestemme kontakt linsetype som er best egnet for dine behov.