Evb

Hvordan psoriasisartritt fremgang?

En komplisert helsetilstand, kan psoriasisartritt jevne forverres eller selv gå inn i remisjon.

Som psoriasis, er psoriasisartritt en kronisk, uhelbredelig, og livslang tilstand. Imidlertid kan psoriatisk artritt være vidt variabel i sin progresjon hos forskjellige individer, og det kan også variere avhengig av typen av psoriatisk artritt en person har. For noen kan psoriasisartritt være en mild irritasjon som kommer og går uten noen åpenbar grunn. For andre, hvis den ikke behandles, kan det være en konstant og vedvarende kilde til leddsmerter, stivhet, og til slutt, leddskader og uførhet.

Det er ikke alltid åpenbar i utgangspunktet om vilkåret vil være mild og produserer bare sporadisk leddsmerter og stivhet, eller være alvorlig, som involverer flere ledd over tid og fører til alvorlige leddskader, deformitet, funksjonshemming eller immobilitet.

Inflammatoriske markører og psoriasisartritt
Forskere har funnet visse faktorer som kan tyde på en høyere sannsynlighet for at psoriasisartritt vil forverres uten behandling. For eksempel viste en 2003 rapport i det britiske tidsskriftet Rheumatology at høye inflammatoriske markører i blodet "er forbundet med større sykdomsutvikling målt ved antall perifere ledd som er involvert" over tid. Det er viktig å følge slike tegn fordi tidlig behandling kan bremse utviklingen av psoriasis artritt hos noen pasienter og føre til ettergivelse av symptomer, ifølge Philip Mease, MD, sjef for den svenske Medical Center Rheumatology Clinical Research Division i Seattle, Wash

Remisjon og psoriasisartritt
"Remission er en tilstand der du har nesten ingen symptomer eller tegn, svært lite progresjon eller destruktive endringer, og dette kan vare i lange perioder av gangen, så lenge terapien fungerer, "sier Dr. Mease. "Jeg vil si vi kan oppnå dette i noe sånt som 25 eller 30 prosent av pasientene som vi jobber med i disse dager." Det forbeholdet er at "det er en tendens dersom behandlingen er trukket tilbake for tilstanden å komme tilbake."

Løpet av psoriasisartritt kan også variere fra kurset av psoriasis seg i visse pasienter: psoriasis kan være i remisjon mens psoriasisartritt er ikke, eller vice versa, og noen behandlinger for psoriasis kan hjelpe huden lesjonene men ikke hjelpe felles symptomer. En 2003 rapport i The Journal of Rheumatology tilknyttede visse faktorer med en større sjanse for at en pasient psoriasisartritt ville gå inn i remisjon: mannlig kjønn, færre aktivt betent og skadede ledd på tidspunktet for diagnosen, og bedre samlede evne til å fungere.

Progresjon til alvorlig psoriasis artritt
Virkningen av psoriasisartritt på en persons funksjon avhenger av alvorlighetsgraden og områdene berørt. Alvorlig psoriasis artritt i ryggraden og store ledd kan alvorlig påvirke mobilitet og funksjon, mens mild psoriasis artritt i fingre og tær kan være bare en ulempe. Noen ganger kan mild psoriasisartritt begynne å påvirke flere ledd som tiden går og blir gradvis mer alvorlig.

Den verste typen psoriasisartritt, og en som kan utvikle seg til alvorlig funksjonshemming uten behandling, er leddgikt mutilans, sier Bruce Strober, MD, assisterende professor i Ronald O. Perelman Hudavdelingen ved New York University School of Medicine. "In folk som har en svært aggressiv type psoriasisartritt, kan leddene bli erodert bort slik at de ikke lenger er funksjonelle, eller de smelter sammen. Personer med leddgikt mutilans har ofte ekstrem uførhet på grunn av betennelse i sin sykdom har gått på ustanselig uten terapi. "

Heldigvis påvirker leddgikt mutilans færre enn 10 prosent av personer med psoriasis artritt, ifølge Dr. Strober, og leddskader det kan potensielt føre kan forebygges med behandling.