Evb

Hvordan leger diagnostisere koronar hjertesykdom

Legen har en rekke tester for å vurdere ditt hjerte helse og avgjøre om du trenger behandling. Finn ut om alternativer for å diagnostisere hjerte problemer.

Koronar hjertesykdom er nr. 1 morder av kvinner og menn i Europa. Diagnostisering og behandling er det viktig å forebygge hjerteinfarkt.


Bekymret for hjertet helse? Finn en kardiolog i ditt område.

Når du har koronar hjertesykdom, de små blodårene som bringer blod og oksygen til hjertemuskelen blir trange. Dette er vanligvis på grunn av plakk bygge opp i blodårene, en tilstand som kalles aterosklerose. Når mengden av blod komme gjennom disse begrenses fartøyer bremser ned eller stopper, kan det føre til symptomer som brystsmerter, tretthet og kortpustethet, og kan også forårsake et hjerteinfarkt.

Flere tester, som for eksempel en ekkokardiogram og angiografi, kan gi legen nødvendig informasjon om ditt hjerte helse og bidra til å avgjøre om du har hjertesykdom. Hva tester legen velger å kjøre vil være basert på dine symptomer og helse historie.


Relatert: familiehistorie med hjerteinfarkt dobler risikoen

Testing for hjertet helse

Få din medisinske historie, familien din medisinske historie, og detaljert informasjon om dine symptomer er nøkkelen. Sammen med en fysisk undersøkelse, disse er første skritt vil legen ta mot å gjøre en diagnose, sier Prediman K. Shah, MD, direktør for kardiologi divisjon ved Cedars-Sinai Heart Institute i Los Angeles.

Denne informasjonen gir legen en idé om hva som kan skje med ditt hjerte og guider hans eller hennes beslutning om hvilke av følgende tester på bestilling:

  • Blodprøver. Som en del av en rutinemessig evaluering, vil legen din be om blodprøver for å sjekke for høyt kolesterol, diabetes, en lite aktiv eller overaktiv skjoldbruskkjertel, og nivåer av elektrolytter og kalium, noe som kan påvirke det elektriske systemet i hjertet.
  • Elektrokardiogram (EKG). Leger ofte gi pasientene en EKG for å få et utgangspunkt for en hjertestans opparbeidelse. En EKG er billig og lett å få tak. Den måler den elektriske aktiviteten i hjertet, som kan vise karakteristiske mønstre knyttet til hjertesykdom.

    "Et EKG kan fortelle deg om en pasient har en forstørret hjerte, og hvilken del av hjertet er forstørret," Shah sier. Det kan også fortelle legen din om hjerterytmen din er normal eller unormal, og kan heve mistanker om at noen er i ferd med å ha et hjerteinfarkt eller tidligere har hatt hjerteinfarkt.
  • Stress test. Hvis legen mistenker at du har blokkert koronararteriene, kan han bestille en av de mange former for en stresstest. Et eksempel er en øvelse stress test, der du går på en tredemølle eller trening på en stillestående sykkel mens blodtrykket og den elektriske aktiviteten i hjertet ditt er målt. "Det kan avsløre skjulte hindringer" Shah sier.
  • Ekkokardiogram. I tillegg til andre tester, kan legen bestille en ekkokardiogram, som er en ikke-invasiv ultralyd. Selv om denne testen ikke først og fremst brukes til å diagnostisere smalere eller blokkert koronararteriene, kan det avdekke et hull i hjertet, utette hjerteklaffer, eller tegn og symptomer på hjertesvikt. Det kan også fortelle legen om det er væske rundt hjertet.
  • Angiografi. Hvis symptomene er alvorlige, kan legen bestemme seg for å gå rett til en angiografi for å fastslå tilstanden av hjertets arterier. Dette innebærer threading et kateter gjennom en stor blodåre - vanligvis i øvre del av låret området - mot hjertet, et fargestoff blir deretter sprøytet inn i kateteret for å skissere koronararteriene. En ikke-invasiv magnetisk resonans-angiografi (MRI) eller angiografi computertomografi (CT) kan også vise noen innsnevring av blodkar.
  • Elektron-strålen computertomografi. Denne testen ser for kalkavleiringer i blodårene dine. Leger bruker denne testen når de mistenker plakk bygge opp (som kan inneholde kalsium) i arteriene tross for mangel på hjertesykdom symptomer. En lege kan bruke denne testen for pasienter som er i risiko for hjertesykdom, men ikke sikker på at de vil endre sin atferd eller ta medisiner.
  • Nuclear ventrikulografi. Denne testen bruker et radioaktivt stoff sprøytet inn i en blodåre for å vise din lege kamrene i hjertet ditt. Den er mest brukt for å måle hvor godt hjertemuskelen er å pumpe blodet gjennom hjertet.

Relatert: koronarsykdom og risikoen for hjerteinfarkt

Heldigvis er disse testene er allment tilgjengelig i de fleste lokaliteter, så din fastlege kan bestille mange av dem å vurdere ditt hjerte helse. Noen ganger kan en pasient er referert til kardiolog før testing. Femti prosent av tiden, er det første tegnet på en blokkering i en arterie et hjerteinfarkt eller plutselig død, så det er viktig å snakke med legen din om din families historie, helsevaner, og eventuelle symptomer du opplever. Sammen, kan du bestemme om og når du bør testes for hjertesykdom.

Artikler