Evb

Hvordan håndtere kjøkken branner

Kjøkken branner kan dukke opp raskt - vet du hva du skal gjøre først? lære når du skal bruke et brannslukningsapparat, når man skal kvele en brann, og når du skal ringe brannvesenet.

Ifølge de siste offentlige statistikk tilgjengelig, er det mer enn 150.000 kjøkken branner i Europa årlig, med hundrevis av mennesker drept og flere tusen såret. Matlaging uhell forårsake opptil 90 prosent av kjøkken branner, og de ​​fleste av disse er brennende fett. De skremmende statistikk fører opp til ett stort spørsmål: Vet du hva du skal gjøre når et kjøkken brann flares? Bør du først nå for brannslukningsapparat eller til telefonen for å ringe brannvesenet?

Brennende fett på kjøkkenet

Brennende fett hører hjemme i en klasse for seg selv, og bør ikke behandles som alle andre kjøkken brann. Regel nr. 1: Hell aldri vann på en fett brann. Den beste måten å håndtere en fettbrann er å kvele den, hvis mulig, og la det dø ut. Følg disse detaljene:

 • Når du er matlaging, har en ovn mitt, en grytelapp, og et lokk som passer din pan alle på hånden og klar til å ta tak i tilfelle brann gnister.
 • Hvis fettet tar fyr i din matlaging pan, raskt satt på ovn mitt, deretter legger du lokket over kjelen for å kvele brannen. Prøv å skyve lokk over flammene i motsetning til å slippe lokket ned fra oven.
 • Slå av brenneren og la pannen nøyaktig hvor det er slik at det kan avkjøles.
 • Flytt aldri pan, aldri bære den utenfor eller sette den i vasken, og ikke løft lokket til pannen har slått kul.

Stekeovn, mikrobølgeovn og elektriske branner

Branner kan skje hvor som helst i kjøkkenet - i nærheten av en stikkontakt, i mikrobølgeovn eller i ovnen. Her er noen tips for å hjelpe deg å vite hva du skal gjøre i tilfelle noen av disse kjøkken branner:

 • Stekeovn branner. Umiddelbart lukk ovnsdøren og slå den av. Dersom brannen ikke går ut med en gang, ring brannvesenet. Har ovnen inspiseres og repareres før du bruker den igjen.
 • Mikrobølgeovn branner. Lukk mikrobølgeovn døren og holde den lukket. Slå mikrobølgeovnen og trekk ut støpselet hvis du kan gjøre det trygt. La den stå lukket og ikke bruke det igjen før du kan ha apparatet sjekkes ut av en tekniker.
 • Elektriske branner. Unngå elektriske branner ved å ikke overbelaste dine stikkontakter med hvitevarer. Hvis en brann starter, bruker et brannslukningsapparat, aldri slukke den med vann. Alltid ringe brannvesenet for en elektrisk brann, selv om du allerede har lagt den ut med brannslukningsapparat.

Ved hjelp av et brannslukningsapparat på kjøkken brann

Hvert kjøkken skal være utstyrt med et brannslukningsapparat. Få en som er merket som trygt å bruke på alle typer brann, og holde den innen rekkevidde.

Hvis en brann starter, vil du ikke har tid til å stoppe og lese instruksjonene. Bli kjent med disse tipsene for å forstå hvordan du skal bruke et brannslukningsapparat på et lite kjøkken brann:

 • Først fjerner pinnen fra brannslukningsapparat - det vil ikke fungere hvis du ikke gjør det.
 • Rett brannslukningsapparat mot bunnen av ilden, ikke toppen av flammene.
 • Å holde den i håndtaket, trykk ned på hendelen på brannslukningsapparat, bare la gå når du ønsker å stoppe.
 • Spray horisontalt frem og tilbake over brannen før det er slukket, huske å sikte lavt.

Baking soda er også en viktig ingrediens i ethvert kjøkken, og ikke bare for baker kaker. Hvis en brann bryter ut på en elektrisk komfyrtopp, eller hvis du ikke har noe tilgjengelig for å kvele en fett brann, ta en boks med natron og hell den sjenerøst på flammene. Natron vil bidra til å slukke en liten brann, men du kan trenge flere esker med det. Bruk aldri mel for å slukke en brann, som det kan gjøre flammene verre.

Når du skal ringe brannvesenet for et kjøkken brann

Så når bør du ringe 911, og da bør du prøve å bekjempe en brann selv? Aldri nøl med å ringe brannvesenet. Men hvis det er en liten, inneholdt brann, bør du følge tipsene ovenfor for å prøve å slukke det mens du venter på hjelp til å komme.

Du bør også være sikker på å få familien ut av huset, og hvis flammene stige og spredning, bør du få ut, også. Kjøkken branner som starter små og kan raskt inneholdt eller slukket er én ting, men brølende branner er ikke noe du bør forsøke å takle. Husk sikkerhet først: Hold deg selv og din familie beskyttet, og ringe etter hjelp.

Finn mer informasjon i vår Sunn hjemme sentrum.