Evb

Hva som forårsaker psoriasis artritt?

Genetikk og andre faktorer kan spille en rolle i utviklingen av denne tilstanden.

Den eksakte årsaken til psoriasis artritt er ukjent. I psoriasis artritt, som i psoriasis, er immunsystemet overaktiv, noe som resulterer i inflammasjon og, over tid, skader på de berørte vev, først og fremst leddene.

Begge sykdommer antas å være forårsaket av en kombinasjon av genetisk, immunologisk, og miljøfaktorer. De viktigste risikofaktorene for psoriasisartritt er familiens historie, alder (vanligvis er utbruddet mellom 30 og 50), og kjønn (menn er mer sannsynlig enn kvinner til å få den symmetriske type psoriasisartritt, for eksempel).

Psoriasis artritt ikke er en autoimmun sykdom, slik som systemisk lupus erythematosus, hvor kroppen utvikler antistoffer rettet mot sitt eget vev.

"Visse genetiske markører er mer vanlig med mennesker med leddgikt variant," av psoriasis, sier Philip Mease, MD, sjef for den svenske Medical Center Rheumatology Clinical Research Division i Seattle. "Det vi håper på i fremtiden er at det vil være enklere måter, muligens ved hjelp av gen-chip-teknologi, der hver person har noe sånt som et kredittkort i lomma som identifiserer deres spesielle genet profil. Det kan være en måte å forutsi hvilke pasienter med psoriasis er til syvende og sist kommer til å få psoriasisartritt. "

Forskere har funnet ut at om lag 40 prosent av personene som har psoriasisartritt har en nær slektning, for eksempel en forelder eller søsken, med psoriasis eller psoriasisartritt, noe som antyder en sterk genetisk komponent. Visse genmutasjoner er også antatt er assosiert med psoriasisartritt. For eksempel genet HLA-B27 er antatt koblet til psoriatisk spondylitt. Selv om de fleste som har HLA-B27 genet ikke får psoriasis sykdom, de som har sykdommen har genet oftere enn folk som ikke gjør det.

Selv ikke en årsak, visse symptomer tips leger til muligheten for at noen med psoriasis kan utvikle psoriasis artritt. "Det er en sterk sammenheng mellom det å ha spiker endringer og ha psoriasisartritt, om lag 85 prosent," sier Dr. Mease. "For eksempel, hvis personen har hvite endringer eller smuldrer av negler eller tånegler, kan dette være assosiert med psoriasisartritt."

Tilstedeværelsen av visse abnormaliteter i immunsystemet også kan bidra til psoriasisartritt, inkludert abnormiteter i synovium, som er membranen som linjer ledd og hylser av sener. På grunn av denne abnormitet, mennesker med psoriasis artritt viser høyere enn normale nivåer av inflammatoriske celler, proteiner og kjemikalier i deres felles fluidum og vev.

Noen eksperter mener at en genetisk utsatt person kan utvikle psoriasis artritt etter eksponering for visse infeksjoner - for eksempel en streptokokkinfeksjon. Psoriasisartritt er også mer vanlig hos personer smittet med humant immunsviktvirus (HIV) enn i befolkningen generelt. Imidlertid har en bestemt smittsom årsaken ikke er endelig bevist.

Det er også en mulig sammenheng mellom bruk av kortikosteroider og graviditet i utviklingen i leddgikt i noen mennesker som har psoriasis. Til slutt utvikler psoriasisartritt noen ganger i skadde ledd, men det er noe uenighet om årsak-virkning-forhold.