Evb

Hjelpe noen med Alzheimers takle depresjon og angst

Medisiner og andre behandlinger kan bidra til å lette depresjoner, og kontrollere hva som gjør din kjære engstelig kan hjelpe dem å holde angsten i sjakk.

Personer med Alzheimers sykdom ofte lider av depresjon, angst og andre symptomer som denne ødeleggende lidelse tar sitt toll på hjernen. Faktisk, eksperter mener at to av fem personer med Alzheimers sykdom vil til slutt lider klinisk signifikant depresjon.

Men disse følelsene er ikke så enkelt som å føle en følelse av tap over sykdommen eller angst for hva som vil skje, sier Richard Powers, MD, førsteamanuensis i nevrologi og patologi ved University of Alabama i Birmingham School of Medicine og talsmann for Alzheimers Foundation of Europe.

"Det er viktig å huske at det er ikke om å føle seg dårlig for deg selv fordi du har Alzheimers sykdom," sier Dr. Powers. "Sykdommen skader hjerneceller som opprettholder humør, så [følelser av depresjon eller angst] er organisk til situasjonen." Og fordi disse følelsene en tendens til å skje naturlig som et fysisk resultat av Alzheimers sykdom, er det ikke mye som kan gjøres for å hindre dem. Det finnes behandlinger tilgjengelig, men kan det hjelpe deg eller din kjære en takle depresjon og angst ved Alzheimers sykdom.

Diagnostisering depresjon ved Alzheimers
Karen McKeever of Richmond, Virginia, mener hennes 74 år gamle mor Anne har vært plaget av depresjon som et resultat av hennes utvikler Alzheimers sykdom. "Hvis vi ikke snakke med henne minst fem ganger om dagen, får hun veldig deprimert og ensom og føles som hun er der av seg selv hele tiden," McKeever sier. "Selv om hun gikk ut for å spise middag med oss ​​kvelden før, vil hun ha glemt om at ved neste dag."

Selv om det kan virke som det vil være lett å kjenne igjen når din kjære er deprimert, noe som gjør en nøyaktig medisinsk diagnose er ikke alltid så enkelt. Klinisk depresjon kan være svært vanskelig å diagnostisere hos personer med Alzheimers sykdom, fordi demens i seg selv kan forårsake symptomer som vanligvis forbindes med depresjon, for eksempel apati, mangel på interesse for mennesker eller aktiviteter, tap av søvn, og isolasjon. For å gjøre vondt verre, gjør mental toll som Alzheimers tar ofte det vanskelig for noen med sykdommen å artikulere følelser som kan være klart forbundet med depresjon, som håpløshet og tristhet. Av denne grunn er en grundig medisinsk evaluering er nødvendig for å diagnostisere depresjon hos en person med Alzheimers.

En diagnose av depresjon i noen med Alzheimers sykdom krever at personen å ha lidd av en nedstemthet eller mangel på glede i normalt hyggelige aktiviteter, sammen med to eller flere av følgende symptomer, over en to-ukers periode. Andre viktige symptomer inkluderer:
 • Sosial tilbaketrekning
 • Mangel på matlyst uforklarlig av en annen medisinsk tilstand
 • Dårlig søvn
 • Agitasjon eller irritabilitet
 • Letargi eller tretthet
 • Depressive følelser av verdiløshet, håpløshet, eller skyld
 • Suicidale tanker eller handlinger

I de fleste tilfeller vil antidepressiva være nødvendig for å hjelpe en pasient med Alzheimers deres depresjon symptomer. Psykoterapi, som kan være nyttig for folk som lider av depresjon og angst uten komplikasjoner av Alzheimers sykdom, er sjelden nyttig for de som har Alzheimers. "Problemet med psykoterapi er når en person har betydelig kognitiv tap, er det vanskelig for dem å bearbeide hva du gjør med dem," Powers forklarer.

Lettelser angst i Alzheimers
Karen McKeever mor lider også av anfall av angst, en annen vanlig symptom hos personer med Alzheimers. "Hun vil nå fortelle deg at hun ikke vil gå til kjøpesenteret fordi det er så mange mener folk der ute som ønsker å gjøre sin skade, mens før hun ikke ville ha trodd noe sånt," McKeever sier.

I motsetning til depresjon, angst kan være forårsaket av forhold og situasjoner utenfor Alzheimers sykdom i seg selv. Pasienter kan være lider av en interaksjon eller kan bli opprørt av misperceived trusler, brå endringer i sitt miljø, eller rett og slett av frykt og utmattelse som kommer med å prøve å få orden på hva som skjer rundt dem.

En Alzheimers pasient lider av angst bør få en medisinsk vurdering, spesielt hvis symptomene komme plutselig. Hvis ingen egen sykdom eller interaksjon er funnet, kan pleieren bidra til å lindre angst ved:
 • Opprette et rolig miljø. Sørg for å kvitte seg med triggere i hjemmet som kunne sette av angst, for eksempel maskiner som gjør brå eller uvanlige lyder, skarpt lys og andre distraksjoner.
 • Å sørge for at personen er behagelig. Sjekk for å se om personen føler noen smerte, sult eller tørst, at hjemmet er en behagelig temperatur, og at badet. er lett tilgjengelig når det er nødvendig.
 • Forenkling potensielt frustrerende oppgaver og rutiner. Hjelp ut mer med bading og dressing, eller utføre noen oppgaver selv at din kjære nå finner vanskeligere å gjøre.
 • Gi din kjære en sjanse til å brenne av overflødig energi. Akkompagner din kjære på rolig daglige turer og oppmuntre dem til å engasjere seg i andre former for håndterbare trening.

Anti-angst medisiner er også tilgjengelig, men det er best å prøve å behandle angst i en Alzheimers pasient ved å fjerne triggere i deres miljø først.

Hvis noen du bryr deg om lider av depresjon eller angst relatert til deres Alzheimers, ikke la dem lide mer enn nødvendig. Prøv tipsene som er nevnt her, snakk med legen sin, og iverksette tiltak for å håndtere situasjonen på en positiv måte.