Evb

"god" vs " dårlig" kolesterol: hva er forskjellen?

HDL ("godt") og LDL ("dårlig") kolesterol kan være forvirrende. Lær om høyt og lavt kolesterol tall og hva de betyr.

HDL og LDL, "god" og "dårlig", høyt og lavt - kolesterol terminologi kan være ganske forvirrende. Men å forstå hvordan terminologien relatert til dine egne kolesterolnivået er viktig. Kroppen din trenger faktisk kolesterol å være sunn. Faktisk er 75 prosent av kolesterol i kroppen din laget av kroppen din. Men visse faktorer kan bidra til kroppen din får for mye kolesterol.

"Kolesterol er ikke onde," sier Jessica Bartfield, MD, en intern medisin, ernæring og vekttap spesialist ved Loyola University Health System Gottlieb Memorial Hospital i Maywood, Ill. "Cellene i kroppen kan ikke fungere optimalt uten det. "

Problemet er ikke med kolesterol, men med lipoproteiner - de stoffene som bærer kolesterol i hele kroppen din. Low-density lipoprotein, eller LDL, bære kolesterol på en måte som gjør at det å bli utgitt i blodet, hvor det kan lodge i veggene i blodårene dine, blokkere blodstrømmen og føre til hjertesykdom eller slag. Det gjør LDL "dårlig" kolesterol.

High-density lipoproteiner, eller HDL, er det "gode" kolesterolet. "Tenk på den" H "i" HDL "som står for sunne," Dr. Bartfield sier. "HDL frakter kolesterol rundt som en svamp. Det kan ta overflødig kolesterol ut av blodet og bære den tilbake til leveren, hvor det kan skilles ut, "sier hun." Det holder kolesterol fester seg og bygge opp i blodårene dine. "

Å vite din HDL og LDL

Du bør ha ditt kolesterol sjekket ved 20-årsalder. Så lenge kolesterolnivået er normalt, bør du bare nødt til å få dem sjekket hvert femte år. Hvis du har unormale kolesterolverdier, vil legen din vil at du skal sjekke dem oftere. Kolesterol måles i milligram per desiliter blod, forkortet til Aim for disse kolesterol tall "mg / dl.":

  • Totalkolesterol mindre enn 200 mg / dl
  • HDL (eller "godt") kolesterol 60 mg / dl eller høyere
  • LDL (eller "dårlig") kolesterol mindre enn 100 mg / dl

Hvis kolesterolnivået passer inn i disse kategoriene, vet du at din LDL kolesterol er under kontroll og HDL kolesterol arbeider for å beskytte deg.

Administrere HDL og LDL

Om lag 25 prosent av kolesterol din kommer fra hva du spiser, så et sunt kosthold spiller en stor rolle i å få kolesterolnivået høyre. For noen mennesker, er medisiner for å kontrollere høyt kolesterol, men det beste stedet for folk flest å begynne er med enkle endringer i livsstil.

"Dietary LDL kolesterol kommer fra å spise animalsk fett," Bartfield sier. "HDL kolesterol kommer fra å spise sunt fett fra matvarer som fisk, nøtter, soyabønner og olivenolje. "

Følg disse fem enkle grunnleggende for å senke LDL og øke HDL:

  • Ikke røyk.
  • Trene minst 30 minutter på de fleste dagene i uken.
  • Få din protein fra magert kjøtt, fisk, nøtter og bønner.
  • Spis mye frukt, grønnsaker og helkorn.
  • Opprettholde en sunn vekt.

"En populær oppfatning er at å drikke alkohol er bra for kolesterolet ditt," Bartfield sier. "Alkohol kan øke HDL eller" gode "kolesterolet, men bare hvis du drikker med måte. Det betyr én drink per dag for kvinner og to drinker per dag for menn. Hvis du ikke drikker, er det ikke anbefalt at du starter bare for kolesterolet ditt, »forklarer hun.

Vite det grunnleggende om kolesterol kan hjelpe deg å begynne å administrere HDL og LDL kolesterol nivåer bedre. Hvis nivåene er normalt, holde opp det gode arbeidet ved å gjøre valg av livsstil som vil holde kolesterolet i sjakk. Hvis HDL kolesterol er for lavt eller LDL kolesterol er for høyt, arbeide med legen din for å rebalansere disse tallene. Jo mer du vet om kolesterol, jo mer sannsynlig er det å være vellykket på å redusere risikoen for hjertesykdom og slag.