Evb

Fordeler og ulemper med probiotika

Matvarer beriket med probiotika og probiotiske kosttilskudd levere levende bakterier som kan hjelpe med fordøyelsen helse. Men mens listen over potensielle fordelene av probiotika er økende, er det fortsatt spørsmål om deres effektivitet.

Når du går til butikken i dag, vil du sannsynligvis se en rekke elementer som inneholder probiotika, såkalte "vennlige" mikroorganismer som er oftest bakterier, og noen ganger en type gjær. Produsenter sier hvor gode de er for deg og din fordøyelsen helse, og du kan nå finne alt fra probiotisk yoghurt, sjokolade og granola barer, for å probiotiske kosttilskudd og pulver fôr butikkhyllene.

Selv om probiotika kan virke som den nyeste helse trend, de er ikke nye, sier Susan Lucak, MD, en gastroenterolog i New York City, og en spesiell foreleser ved College of Physicians og kirurger fra Columbia University. "Probiotika har blitt konsumert av mennesker i en eller annen form for mer enn 100 år," Dr. Lucak sier.

I dag, de to vanligste typene av probiotika finnes på markedet er arter av gode bakterier som kalles Lactobacillus og Bifidobacterium. Mens deres produsenter hevder at probiotika har en rekke generelle og fordøyelsessystemet helsemessige fordeler, er den vitenskapelige juryen fortsatt ute på hvem som skal ta dem. Probiotika har en god sikkerhet, men studier er ikke utført hos personer som kan ha nedsatt immunforsvar, sier Lucak. Og, legger hun til, hvis du er en frisk person, "det er ingen bevis for at probiotika vil gi noen ytterligere helsegevinst."

De mange mulige fordeler av probiotika

Undersøkelser for å fastslå den fulle helsemessige fordeler av probiotika er pågående. Studier ser inn i et bredt spekter av muligheter, fra om probiotika kan spille en rolle i å forebygge tannråte og periodontale sykdom til å hjelpe behandle en rekke medisinske tilstander, inkludert:

 • Hudinfeksjoner og eksem
 • Irritabel tarm syndrom (IBS)
 • Vaginale infeksjoner
 • Urinveisinfeksjoner
 • Mage-og luftveisinfeksjoner barn tilegner seg i barnehager innstillinger
 • Antibiotika-relatert diaré
 • Inflammatorisk tarmsykdom (IBD) - pasienter med ulcerøs kolitt synes å reagere bedre på probiotika enn de med Crohns sykdom

Forskere ved Baylor College of Medicine og MD Anderson Cancer Center er selv ser på om probiotika kan bremse veksten av visse kreftsvulster. De mener at en bedre forståelse av effektene av probiotika kan føre til utvikling av probiotiske-baserte regimer for å forebygge inflammatorisk tarmsykdom og tykktarmskreft.

Probiotika: som ikke bør ta dem?

Noen mennesker synes at å ta probiotika får dem til å ha gass, oppblåsthet og ubehag i magen. I de fleste, disse symptomene er midlertidige. Men bivirkningene er mer sannsynlig hos de som er veldig unge eller eldre, og de som har mindre robuste immunforsvar eller en skadet immunsystem, slik som de med HIV eller en dødelig sykdom. Faktisk kan probiotika ikke være bra for folk som allerede er svært syk.


Relatert: slå bloat

En generell bekymring er at probiotika er ikke regulert av Food and Drug Administration (FDA), sier Lucak. I stedet er de klassifisert som et kosttilskudd, slik at forbrukerne er prisgitt produsentene og deres helsepåstander.

Husk at effektene funnet fra en stamme av probiotika ikke nødvendigvis er sanne for andre stammer, eller med for ulike preparater av samme art eller belastning. Dersom du opplever gass og oppblåsthet fra en type probiotiske, kan du prøve å bytte til en annen type for å se om den er enig mer med fordøyelsessystemet. "Fordi kvaliteten og kvantiteten av probiotika ikke er regulert av FDA, er det vanskelig å nøyaktig vurdere effektiviteten av en formulering mot en annen," Lucak sier.

Ekspert tips for å velge probiotika

Probiotika kommer i to former: som levende kulturer - for eksempel i probiotiske yoghurt - eller i en sovende (men fortsatt lever) form, slik som de som finnes i kapsler. Hvis du ønsker å prøve probiotika, her er tips for å hjelpe deg å velge.

 • Bestem deg for mat eller kosttilskudd. En fordel å probiotika i mat er at de kan også inneholde andre nyttige ingredienser, som for eksempel kosttilskudd fiber, som også fremmer fordøyelsen helse. Men de fleste eksperter er enige om at det er et spørsmål om preferanser om du inntar probiotika i kosten eller som kosttilskudd.
 • Se utløpsdatoen. Fordi probiotika er levende organismer, kan beløpet plassert i container eller kapsel da den ble produsert ikke være det samme som når du spiser produktet. Du må bruke disse produktene før utløpsdatoen for å være sikker på at den probiotiske er fortsatt effektiv.
 • Leke detektiv. Hvis legen anbefaler en bestemt art og stamme av probiotiske, være oppmerksom på at du kan ha en vanskelig tid å finne den. Mange produsenter ikke fortelle deg nøyaktig hvilke belastningen er i produktet deres, de bare liste opp arter (for eksempel Lactobacillus acidophilus eller Bifidobacterium lactis.) Hvis du leter etter en bestemt stamme av probiotiske og det er ikke oppført på etiketten, ringe produsenten og spørre. Denne informasjonen kan også være på selskapets nettsted.
 • Kjøper beware. For å unngå å bli lurt, ikke bestille produkter over Internett med mindre du kjenner og kan stole på nettstedet. Stick med veletablerte selskaper, for eksempel Dannon, Kraft, Nestle, og Procter & Gamble. Husk at prisen på probiotika kan variere enormt, og bare fordi kostnadene er høyere, betyr ikke at produktene er av høyere kvalitet.

Hvis du bestemmer deg for å prøve probiotika, må du lagre dem i henhold til instruksjonene på pakken, og noen må oppbevares i kjøleskap.


Relatert: hvordan skal supplere kunnskapsrike

Snakk med legen din før du legger matvarer som inneholder probiotika eller probiotiske kosttilskudd til kosthold. Noen probiotika kan forstyrre eller samhandle med andre medisiner du tar. Legen din kan hjelpe deg å avgjøre om probiotika er riktig for deg basert på din alder, helse, og medisinsk historie.