Evb

Fighting depresjon etter et leukemi diagnose

Det er normalt å være nede etter å ha mottatt en leukemi diagnose. Men pasienter ofte utvikle depresjon, og blir deprimert kan gjøre slåss leukemi mye vanskeligere.

"Du har leukemi" - tre sjokkerende ord som umiddelbart snu livet opp ned. Plutselig er du på ditt livs kamp - sjonglering legebesøk, turer for leukemi behandling, og dine følelser.

Så det er ikke rart at en person med leukemi kan ofte føle seg ned eller blå. Men noen ganger kan tristheten utvikle seg til en mer alvorlig problem: depresjon. Kanskje de mest skremmende aspektene ved å få en diagnose av leukemi eller andre kreftformer er usikkerheten det bringer og angst det skaper. Folk stiller spørsmål om de vil overleve og hvordan livet vil være hvis de gjør. "Vil jeg være en belastning for familien min eller være i stand til å fungere?" "Hvordan vil kreften endre utseendet mitt?"

De fem ds

Bekymringene er referert til som "Five Ds" av en kreftdiagnose: død, avhengighet, skjemmende, avbrudd av livet, og uførhet, sier Steven Tovian, PhD, førsteamanuensis i psykiatri og atferdsvitenskap ved Northwestern University Feinberg School of Medicine i Chicago. Etter det første sjokket har gått, de fleste finner en måte å takle sine følelser og ikke utvikle alvorlig depresjon eller angst. Likevel, mange gjør det. Det er anslått at 15 til 25 prosent av personer med kreft utvikle depresjon på et tidspunkt, ifølge National Cancer Institute.

Depresjon er ikke bare ødelegger livskvaliteten, kan det også gjøre kampene leukemi så mye vanskeligere. Erkjennelsen av den og få den behandlet er kritiske.

Advarsel tegn på depresjon

Diagnostisering depresjon i leukemi eller andre kreftpasienter kan være spesielt vanskelig. Bivirkninger av leukemi behandling eller symptomene på cancer kan etterligne typiske tegn på depresjon. Disse inkluderer:

 • Endringer i sove eller spise vaner
 • Fatigue
 • Glemsomhet eller en manglende evne til å konsentrere - noen ganger referert til som "kjemoterapi brain"

Disse symptomene kan være av depresjon, bivirkninger eller begge deler.

Tovian sier følgende skiltene er "target symptomer" på depresjon hos personer med leukemi eller andre kreftformer:

 • Skyldfølelse, verdiløshet, eller håpløshet
 • Tap av glede og interesse for tidligere lystbetonte aktiviteter
 • Irritabilitet, gråtetokter, og sosial tilbaketrekning

Søker hjelp

Tovian sier det er på tide å søke profesjonell hjelp når:

 • Den intensitet, hyppighet og varighet av eventuelle depressive symptomer øke over tid (eller siste to uker).
 • Følelser av håpløshet og hjelpeløshet blir verre.
 • Pasienten kan ikke håndtere stress av leukemi.
 • Sjansene for rehabilitering eller gjenvinning blir hindret på grunn av handlinger eller oppførsel - for eksempel, er pasienten ikke følger legens behandling bestillinger.
 • Relasjoner med nær familie eller venner er forverret - på grunn av tilbaketrekning, argumenter, isolasjon, og så videre.

Legene kan henvise deg til en mental helse profesjonell med erfaring håndtere alvorlige medisinske problemer og depresjoner. En fullstendig evaluering vil se på flere faktorer, og bidra til å gjøre en nøyaktig diagnose. Hvis du har selvmordstanker, søke hjelp umiddelbart.

Depresjon behandling

Depresjon kan være vellykket behandlet av psykologisk rådgivning, medisinering, eller begge deler. Personer med mild depresjon kan bli hjulpet av terapi og støtte fra sine kjære. Men hvis du har moderat eller alvorlig depresjon, kan reseptbelagte anti-depressiva bedre humør, sløvhet, søvn og appetitt.

Tovian sier kognitiv-atferdsterapi er spesielt effektivt i å snu negative tanker og hjelpe folk utvikle gode mestring og problemløsning ferdigheter.

Men kanskje den beste måten å bekjempe depresjon er å holde tristhet fra spiral nedover. Tovian foreslår å ta en hard titt på din mestring. Hvordan fikk du takle dårlige nyheter og motgang i det siste? Bruke de samme strategiene, hvis de arbeidet. Her er noen andre praktiske tips for å bekjempe depresjon:

 • Hold struktur i dagen. Inaktivitet kan skape negative tanker og depresjon.
 • Hold deg aktiv Prøv å være så fysisk aktiv som mulig;. Prøver å passe i en daglig spasertur.
 • Hold kontakten. Ikke miste kontakten med venner og familie. Sosial isolasjon feeds depresjon.
 • Vurdere å bli en støttegruppe. Lytte til hvordan andre leukemi pasienter har å gjøre med sin sykdom og følelser kan hjelpe deg. Ikke glem at det du sier i støttegruppen kunne hjelpe dem også.
 • Snakk med presteskapet. En samtale med prest, rabbi, prest eller annen åndelig leder kan gi deg fred og forbedre ditt syn på livet.

En leukemi diagnose kan la deg helt ødelagt - men ikke la depresjon knuse din ånd enda mer. Riktig behandling kan bidra til å løfte tåke og gi deg den følelsesmessige styrken du trenger for å møte din kreft.