Evb

Fakta på betennelse

Betennelse kan føre til smerte og hevelse felles med revmatoid artritt, samt skade på ledd og andre kroppsdeler.

En ganske kompleks prosess som skjer inne i kroppen din når du har revmatoid artritt. Kort sagt, immunforsvaret - slår sin kraftige angrep på kroppen din - noe som vanligvis gjør en god jobb kjemper bakterier som ønsker å forårsake infeksjoner. Enkelte kjemikalier forårsake alvorlig betennelse i leddene, og "generelt, er betennelse hele greia som forårsaker smerte og hevelse av revmatoid artritt," sier Terry Moore, MD, en lege ved Saint Louis University Hospital som har spesialisert seg reumatologi.

Betennelsen kan skade deler av kroppen enn bare leddene, så hvis du har revmatoid artritt, er det en god idé å forstå denne prosessen bedre.

Hva som forårsaker betennelse?
Noen folks gener synes å sette dem i fare for revmatoid artritt. Når de kjører inn i en trigger i miljøet, kan deres immunsystem slår på dem. Noen type infeksjon kan spille en rolle, eller muligens eksponering for sigarettrøyk, sier E. William St. Clair, MD, professor og revmatoid artritt ekspert ved Duke University School of Medicine i Durham, NC Men eksperter fortsatt ikke vet sikkert hva setter den av.

Et av de største problemene i revmatoid artritt er leddbetennelse. Hvert ledd har en kapsel rundt det for beskyttelse. Slimhinnen i kapselen kalles synovium. Det er bare noen få celler tykk, så du kan forestille deg hvor delikat det er.

Når revmatoid artritt spark til handling, kjemiske budbringere, eller cytokiner kalt interleukin-1 (IL-1) og tumornekrosefaktor alfa (TNF-alfa), blir produsert. Disse kjemikaliene produsere betennelse, sier Dr. Moore. I berørte ledd, vokser super-tynn synovium tykkere. De felles sveller og brusken beskytter endene av benene i leddene blir skadet, sammen med endene av benene selv. Noen mennesker med revmatoid artritt vil begynne å utvikle markører for sykdommen, som for eksempel revmatoid faktor (RF) og anti-syklisk citrullinated peptid (anti-CCP), som legen kan se etter i en blodprøve.

Hvordan er betennelse behandles?
Mange legemidler for revmatoid artritt avtale med betennelse eller spesifikke faktorer involvert i betennelse. Disse inkluderer:

  • Ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (NSAIDs). Disse narkotika, som ibuprofen, redusere smerter og betennelser.
  • Steroider. Legemidler som prednison brukes for sykdom flare-ups. De kan også redusere betennelse.
  • DMARDs. Sykdomsmodifiserende antirevmatiske legemidler (DMARDs), som metotreksat, arbeide for å undertrykke immunsystemet og tregere RA eller hindre den fra å bli verre.
  • Biologiske. Disse stoffene er utformet for å målrette bestemte inflammatoriske komponenter i immunsystemet. TNF-hemmere, som inkluderer stoffer som Enbrel (etanercept), Humira (adalimumab), og Remicade (infliksimab), er biologiske som arbeider for å blokkere en inflammatorisk protein som kalles tumor nekrose faktor.

Hvordan er betennelse relatert til hjerte helse?
En annen grunn til at du bør være oppmerksom på betennelse er ditt hjerte helse. Personer med revmatoid artritt har en høyere risiko for hjerte-og karsykdommer. Betennelse spiller en viktig rolle i prosessen der plakk vokser i veggene i blodårene dine. Dette reduserer strømmen av blod gjennom arterien. Hvis det er i en arterie fôring ditt hjerte, kan plakk sette scenen for et hjerteinfarkt. Eksperter tror de samme hendelsene som bidrar forårsake revmatoid artritt også føre til plakk.

Det er derfor det er en god idé å arbeide med legen din for å iverksette tiltak for å redusere risikoen for hjertesykdom. Dette kan inkludere å senke blodtrykk og kolesterol, om nødvendig.