Evb

Er en vasektomi riktig for deg?

Menn som ser etter en permanent prevensjon løsning kan være lurt å vurdere vasektomi. Selv om vasektomi kirurgi kan være reversibel, bør du veie alle fordeler og ulemper før du bestemmer deg på prosedyren.

Menn og kvinner har mange prevensjon alternativer, som individer og som par. Når et par bestemmer seg for at de ikke ønsker å ha noen barn - eller noen flere barn - utforske permanent prevensjon metoder kan være et alternativ. For menn, er prosedyren kalles en vasektomi, og det er ikke komplisert, men det er viktig å forstå akkurat hva som skjer under vasektomi kirurgi.

Vasektomi er kirurgisk sterilisering som er utført ved å kutte rør som kalles sædlederen, som ligger inne i pungen. Dette hindrer sædcellene fra å bli sluppet ut i sæd. Kroppen din kan fortsatt produsere sperm, men i stedet for å bli løslatt, sperm dø, og kroppen absorberer dem. I tid, vil kroppen produsere færre sædceller. Menn vil fortsatt ejakulere, men væsken vil ikke inneholde noen sædceller. For å være sikker på at inngrepet var effektive, vil ejakulere senere testes for sperm, inntil da, må du øve en annen prevensjon.

Prosedyren er ansett som permanent, selv om det er en operasjon - vasektomi reversering - som kan utføres dersom du ombestemmer deg og bestemmer deg for at du vil ha et barn. Vasectomies er en populær form for prevensjon. I Europa har om lag én av seks menn over 35 år hadde prosedyren.

Typer av vasektomi kirurgi

Det finnes to typer vasectomies, innebærer en et snitt og den andre ikke:

  • Konvensjonelle eller innsnitt vasektomi. Denne type vasektomi kirurgi krever et lite innsnitt på begge sider av pungen for å nå sædlederen. Sædlederen blir kuttet og deretter forseglet slik at sædcellene ikke kan reise til prostata og bli med sæd. En konvensjonell vasektomi kan kreve masker, og det kan være noen blødning.
  • Ingen snitt, no-skalpell, eller ikke-kirurgisk vasektomi. Stedet for å lage et snitt, med denne nyere, forbedret type vasektomi kirurgi, er et spesielt verktøy som brukes til å lage et lite hull i huden og dra det forsiktig åpne nok til å nå sædlederen. Som med den tradisjonelle prosedyren, er sædlederen deretter kuttet og forseglet for å hindre sædcellene fra å nå sæd. Ikke-kirurgisk vasektomi kirurgi krever ikke sting, blødninger og smerter er minimal, og det er ingen arr. En ikke-kirurgisk vasektomi helbreder også svært raskt, og prosedyren tar mindre tid enn en vanlig vasektomi. Ikke-kirurgisk vasektomi minimerer også risikoen for komplikasjoner som blåmerker og infeksjon, men er like effektive som konvensjonelle vasektomi kirurgi.

Den vanligste bivirkningen av en vasektomi er epididymitt-orchitis, eller smertefull hevelse i testiklene eller bitestiklene, kroppen delen nær testis som lagrer sperm. Tilstanden kan oppstå innen det første året av kirurgi, det vanligvis klarner opp i en ukes tid med varmebehandling.

Når er vasektomi et godt valg?

Vasectomies er svært effektive former for prevensjon, men er det ikke for alle. Vasektomi kirurgi kan være et godt alternativ for menn som:

  • Vet at de ikke ønsker å bli gravid noen (eller flere) barn
  • Forstå at vasectomies er permanente former for prevensjon og at vasektomi reversering er et svært kostbart og komplisert prosedyre
  • Ikke kan eller ikke ønsker å stole på andre former for prevensjon
  • Har bestemt med sin partner at graviditet ville være usikre for den kvinnelige eller for et foster

Hvis du og partneren din utforske metoder for prevensjon, sørg for at du forstår hva en vasektomi innebærer og at det anses permanent prevensjon. For par ikke lenger vurderer å få barn, kan dette være det riktige valget.