Evb

Endokarditt og hjertet helse

En vanlig årsak til infeksjon i slimhinnen i hjerteklaffene og kamre er bakterier fra munnen.

Endokarditt betyr betennelse i slimhinnen i hjerteklaffene og hjertekamrene. Det er to hovedtyper av endokarditt - infeksiøs endokarditt, og kultur-negative endokarditt.


Bekymret ditt hjerte helse? Finn en kardiolog i ditt område.

Infeksiøs endokarditt. Denne typen er forårsaket av bakterier (eller noen ganger sopp) i blodet. Det er mest vanlig hos mennesker med skader på en hjerteklaff eller som har en medfødt hjertefeil. Vanligvis bakterier som forårsaker infeksjonen kommer fra munn eller hud. Endokardiale infeksjon oppstår når disse bakteriene reise gjennom blodstrømmen og lodge i hjertet fôr.

Kultur-negative endokarditt. Denne typen er også forårsaket av smittsomme mikroorganismer. Imidlertid kan de organismene som forårsaker kultur-negative endokarditt ikke bli identifisert. Det er mest vanlig hos personer som har kunstige hjerteklaffer, syke hjerteklaffer, eller medfødte hjertefeil.

Endokarditt er ikke en vanlig tilstand, og rammer mindre enn 30.000 mennesker hvert år i Europa.

Symptomer på endokarditt inkluderer:

 • Influensalignende symptomer som feber, smerter, og smerter
 • Feber
 • Føler utmattet og svak
 • Problemer med å puste eller kortpustethet
 • Frysninger, svetting, og nattesvette
 • Hovne ben eller føtter, eller hevelse i mageområdet
 • Endringer i urin farge
 • Røde lesjoner uten smerter på hender og føtter
 • Smertefulle røde nupper i tær og fingre

Hvordan endokarditt påvirker hjertet helse

Når vevet i hjertet kan bli betent fra infeksjon, kan en rekke problemer oppstå. Mellom en tredjedel og halvparten av mennesker med smittsomme endokarditt vil utvikle andre hjertesykdommer.

Problemer som kan følger av endokarditt inkluderer:

 • Hjertearytmier (uregelmessige hjerteslag) som atrieflimmer
 • En blodpropper dannes i hjertet
 • Bilyder, som kan bli hørt av legen din på fysisk eksamen
 • Hjertesvikt
 • Betydelig personskade eller skade på hjerteklaffen
 • Hjerteinfarkt

Den endokarditt-tenner tilkobling

Når du har en dental prosedyre, kan bakterier og andre organismer i munnen komme inn i blodet. Faktisk opp til 50 prosent av alle tilfeller av smittsom endokarditt stammer fra bakterier som finnes inne i munnen. For de aller fleste mennesker, er tannarbeid ikke et problem, fordi immunforsvaret kan ta vare på disse før de forårsaker noen skade på hjertet. Men for folk med kunstige hjerteklaffer eller andre risikofaktorer for endokarditt, kan munnen bakterier gjør en beeline for foring av hjertet, forårsaker betennelse.

Dårlig tannhelse kan også øke risikoen for utvikling av endokarditt. Hvis tannkjøttet er betent og syke, selv bare pusse tennene øker risikoen for at bakterier kommer inn i blodbanen. Faktisk, eksperter mener at hvis du har risikofaktorer for endokarditt, du er mer sannsynlig å ha bakterier inn i blodet fra å pusse tennene enn å ha dental arbeidet gjort.

Andre årsaker til bakterier inn i blodbanen og forårsaker endokarditt inkluderer normal hud bakterier inn gjennom en hud pause, særlig gjennom needlesticks i injiserende stoffmisbrukere.

Tidligere mente smittsomme organismer forårsaker endokarditt kan også komme inn i blodet under medisinske prosedyrer som involverer luftveiene, mage, og urin traktater, fordi disse områdene er vanligvis forurenset med bakterier. Men det er nå antatt at slike prosedyrer ikke er en vanlig årsak til endokarditt.

Diagnostisering og behandling av endokarditt

Endokarditt kan bli diagnostisert om blod kulturer som ser for bakterier i blodet og tester som kan bildet hjerteklaffene, for eksempel en ekkokardiogram.

Den første linjen av behandling for endokarditt er vanligvis en runde med intravenøs antibiotika, administrert på sykehuset. Behandlingen kan vare i opptil seks uker å bli kvitt infeksjonen.

Noen ganger, i tilfelle av en skadet hjerteventil, kan kirurgi være nødvendig å reparere eller erstatte hjerteklaffen.

Endokarditt risikoforebygging

Folk som er på svært høy risiko for endokarditt bør vurdere å ta en passende antibiotika før under noen rutinemessig dental arbeid. Høy risiko forhold omfatter:

 • Å ha en tidligere historie av endokarditt
 • Å ha en kunstig hjerteklaff
 • Å ha visse typer medfødte hjertefeil
 • Etter å ha hatt en hjertetransplantasjon, med hjertet ventil skade etter operasjonen

Det er ikke lenger anbefalt at du får forebyggende antibiotika før tannbehandling rett og slett fordi du har et hjerte bilyd. Diskuter dette på forhånd med både lege og tannlege hvis du er usikker på din risiko kategorien.

Praktisere god tannhygiene - vanlige tannlege helsen, og hyppig tannpuss og tanntråd - kan bidra til å redusere risikoen for tannråte og tannkjøttsykdom, og dermed også redusere risikoen for endokarditt.