Evb

Demens - utover Alzheimers sykdom

Alzheimers sykdom er den vanligste årsaken til demens, men det er ikke den eneste. Fra Parkinsons sykdom til hjerneslag, finne ut hvilke andre forhold er forbundet med demens.

Alzheimers sykdom fører opp til 75 prosent av demens tilfeller - men selv om de to forholdene er ofte forbundet, er demens ikke alltid relatert til Alzheimers sykdom.

"Demens er bare et fancy ord for hukommelsestap," sier Raj C. Shah, MD, medisinsk direktør i Rush Memory Center ved Rush University Medical Center i Chicago. "Det gjør ikke fortelle deg hva årsaken er." I tillegg til hukommelsestap, demens også fører til problemer med tenkning, resonnement, og beslutningstaking.

En demens diagnose er basert på tilstedeværelsen av visse symptomer, som deretter kategorisert til å bestemme fasen av demens og den passende demens behandling. Det finnes ingen kur for demens, som er per definisjon en dødelig, progressiv sykdom, som betyr demenssymptomene vil bare bli verre over tid. Demens behandling, men kan bidra til å forsinke progresjon av symptomer i noen tilfeller.

Mulige årsaker til demens

Hvis noen er diagnostisert med demens, mulige årsaker er:

  • Alzheimers sykdom
  • Creutzfeldt-Jakobs sykdom, en sjelden forstyrrelse i hjernen noen ganger referert til som kugalskap som dreper de fleste pasienter innen et år
  • Frontotemporal demens, en tilstand der deler av hjernen krymper, påvirker enten atferd eller tale
  • Slag, der føre til hjerne-celler dør fordi deres oksygentilførsel er blitt avskåret fra eller blødning i hjernen, av og til resulterer i en tilstand som kalles vaskulær demens
  • Traumatisk hjerneskade
  • Lewy legeme demens, en vanlig type som Lewy-legemer, en type protein, bygge opp i hjernen, forårsaker kognitive og andre typer problemer
  • Parkinsons sykdom, som oppstår når nerveceller i hjernens mister evnen til å foreta en kjemisk transmitter som kalles dopamin, forårsaker problemer med bevegelse, så vel som demens

Den verste formen for demens? Fordi Alzheimers sykdom er den vanligste årsak og oftest studert, kan folk tror det å være "verste" form for demens.

"Generelt for alle med demens, det er bare fryktelig - for den personen og omsorgspersoner," sier Dr. Shah. Han forklarer at det har vært begrenset forskning på hvilke typer demens konsekvent fremgang raskere eller mer alvorlig, så det er ingen objektiv standard for hva som kan være den verste typen av demens. Uansett hvilken du handler med er sannsynlig å føle seg som den verste.

Hvordan demens er behandlet

Selv om Alzheimers sykdom er ikke årsaken til demens, behandling er sannsynlig å være den samme.

"Vi bruker de samme behandling mekanismer for alle", sier Shah. "Ti prosent er medisiner, 90 prosent er utdanning og samfunnet støtte."

De medisiner som er tilgjengelige for å hjelpe kontroll demens symptomer har primært blitt testet i Alzheimers sykdom pasienter og er generelt godkjent for bruk ved Alzheimers sykdom - noe som betyr at hvis de brukes til en pasient med vaskulær demens eller Parkinsons sykdom, som er teknisk sett en " off-label "bruk.

Dette kan ikke endre utfallet av behandlingen, men Shah understreker at det er viktig for leger, pasienter og deres familier til å være klart om off-label bruk av demens medisiner.

Mest demens behandling innebærer å utvikle en individuell pleie plan, sier Shah. Det betyr å skape et nett av omsorg med pasienten i midten, omgitt av familie og omsorgspersoner, og bygge et nettverk av støtte som involverer medisinsk team, samt i lokale og sosiale tjenester.

Men hvis formen for demens er forårsaket av noe annet enn Alzheimers, kan du ha flere behandlinger som er spesifikke for din underliggende tilstand.

Selv om du har Alzheimers, kan legen ønsker å forhindre kompliserende faktorer som kan legge til demens, som for eksempel slag, så du kan også startes på behandlinger som er nytt for deg, som for eksempel blodtrykk og kolesterol medisiner.

Er alle demens gjort like?

Uavhengig av årsaken til demens, kan du forvente at sykdommen å komme seg gjennom de samme fasene, som definert av forverrede symptomer, men ved forskjellige hastigheter. Hvis du er bekymret for at en diagnose av Parkinsons sykdom eller frontotemporal demens betyr at du en dag vil ha Alzheimers, vet at en årsak til demens ikke blir automatisk en annen type demens.

Forstå forskjellene mellom de ulike årsakene til demens - og hva de betyr for demens behandling og livskvalitet - er utfordrende. Forskning og konsultasjon med din medisinske team er en viktig del av å komme i kast med hva denne nyheten betyr for din helse og din familie.