Evb

Brystkreft self-eksamener: er de nødvendige?

Brystkreft self-eksamener har vært gjenstand for en viss debatt, men eksperter sier de fortsatt en viktig del av tidlig deteksjon

Når Wendy Owens funnet en klump i brystet hennes en morgen, visste hun at det var brystkreft. Den 41-år gamle kone og mor fra Lanexa, Virginia, sier: "Jeg hadde aldri følt noe sånt før Det var akkurat som en frossen ert.". Owens next ba sin mann om hans mening. "Da jeg så se på ansiktet hans, visste jeg at det var det jeg opprinnelig trodde." En lege besøk neste dag førte til en mammografi, ultralyd, nål biopsi, og deretter en diagnose av en Stage I svulst, tidligst, mest kureres form for brystkreft.

Stråling og en lumpectomy fulgt. Owens, som nå kreft-fri, er for tiden midt i en fem-års løpet av tamoxifen, et stoff som blokkerer handlingene av hormonet østrogen, som kan stimulere veksten av noen brystkrefttilfeller. "Min kirurg og radiolog begge kommentert at jeg var veldig heldig å finne min klump så tidlig", sier Owens.

Mens Owens har også regelmessig mammografi, har hun utføre rutinemessige self-eksamener siden hennes mor ble diagnostisert med brystkreft. "Min mor er en 20-årig brystkreft overlevende, og hennes mor mistet sin kamp med brystkreft i 1961 Begge var i 40-årene da de hadde. kreft, så min søster og jeg har vært veldig klar over risikoen vår - selv om genetisk testing viste vi er negative for de kjente mutasjoner. ".

Hvorfor bryst self-eksamen?
I de siste årene, flere organisasjoner - inkludert den europeiske Kreftforeningen, World Health Organization, og US Preventive Services Task Force - har endret sine anbefalinger for self-screening bryst eksamener eller har stoppet kort å anbefale dem i det hele tatt. Og en nylig publisert gjennomgang i den medisinske litteraturen som så på store kliniske studier konkluderte også med at rutinemessig selvransakelse ikke redusere antall brystkreft dødsfall - men prøv å overbevise Owens av det. "Hvis jeg ikke hadde funnet min klump, det kan ha vært måneder før min kreft ble oppdaget på min neste mammografi," sier hun, "og på den tiden, kunne min kreft ha vært mye verre, eller har spredd seg."

"Det finnes en rekke kontroversielle uttalelser om bryst self-eksamener flyter rundt det medisinske miljøet i disse dager på grunn av nyere studier," sier Virginia Kaklamani, MD, assisterende professor ved Seksjon for hematologi / onkologi ved Northwestern University og onkolog ved Northwestern Memorial Hospital i Chicago, Illinois. "Men selv-eksamener er en svært viktig del av en kvinnes arsenal mot brystkreft."

En grunn, ifølge Dr. Kaklamani: "En kvinne som utfører regelmessige bryst self-eksamener vil bli dyktigere til å kjenne sine egne bryster og dermed kan registrere en endring tidligere enn hennes lege." Dette er spesielt viktig for kvinner med bryster normalt føles klumpete. "Kvinner med klumpete bryster som utfører regelmessige bryst self-eksamen vil være bedre i stand til å oppdage subtile og betydelige endringer," Kaklamani sier.

Og mens vanlige årlige mammografi er svært effektiv på å redde liv, de er ikke perfekt. Ifølge Dorothy Pierce, RN, en avansert praksis sykepleier ved Cancer Institute of New Jersey i New Brunswick, "Mammografi har en sensitivitet på 80 prosent, og derfor vil et betydelig antall krefttilfeller gå ubemerket med mammografi alene."

Når man skal gjøre bryst self-eksamen
Er det noen gang for sent å begynne å gjøre brystkreft self-eksamener? "Som det sies, bedre sent enn aldri", sier Kaklamani.

Brystkreft self-eksamener bør gjøres en gang hver måned hvis du er premenopausale og ha regelmessige menstruasjoner. Den beste tiden er på syvende til tiende dag i syklusen fordi det er når brystene er minst ømme, klumpete, eller hovne på grunn av hormonelle endringer. Postmenopausale kvinner og kvinner med uregelmessige sykluser bør velge en dag de kommer sannsynligvis til å huske, for eksempel den første i måneden eller datoen som er det samme som bursdagen sin. Kvinner med brystimplantater bør også utføre månedlig bryst self-eksamen.

Det er ingen spesiell tid på dagen til å sjekke brystene dine, men Pierce foreslår å gjøre det i dusjen. "Dine hender er såpevann og dette kan hjelpe deg bedre oppdage endringer. Når du er ute av dusjen, ikke glem å se i speilet for eventuelle bryst endringer som fordypninger, puckering, hud jevning, hevelse, eller dementi. "

Den nederste linjen på bryst self-eksamen
Ifølge legene er tidlig deteksjon en kvinnes beste sjanse til å slå brystkreft. Og, sier Pierce, "Tidlig påvisning er best oppnås gjennom en kombinasjon av årlig mammografi, årlig klinisk bryst eksamener [av en helsearbeider], og månedlig bryst self-eksamener."