Evb

Bestemme dine risikofaktorer for Alzheimers sykdom

Hva gjør en person mer utsatt for å utvikle Alzheimers sykdom?

Selv om legene ikke kan være sikker på nøyaktig hvem som vil utvikle Alzheimers sykdom, har de vært i stand til å identifisere en rekke faktorer som øker risikoen for å lide av denne formen for demens.

Nummer én risikofaktor, men er ute av kontroll: bare å bli eldre. De fleste mennesker med Alzheimers er over 65 år, og sjansen for å utvikle sykdommen dobles hvert femte år etter at "Vi vet om du er 80 eller eldre, sjansene for å få Alzheimers er 50-50," sier Malaz Boustani, MD, MPH, assisterende professor i medisin ved Indiana University School of Medicine og en forsker med Regenstrief institutt og Indiana University Center for Aging Research.

Det finnes imidlertid en rekke risikofaktorer som kan formes og påvirkes av livsstil. Og forskerne har selv identifisert noen faktorer som ikke kan endres, men kan oppdages tidlig, noe som gir deg muligheten til å planlegge og forberede deg for muligheten for Alzheimers senere i livet.

Alzheimers sykdom: rolle genetikk
Genetikk kan spille en stor rolle i å bestemme risikoen for Alzheimers. Hvis noen av dine foreldre, søsken eller barn - alle ansett første-graders slektninger - har Alzheimers, er risikoen for å få sykdommen forhøyet. At risikoen øker enda mer hvis mer enn én første-graders slektning har Alzheimers.

Forskere mener det er så mange som et dusin gener knyttet til Alzheimers sykdom, men mest er kjent om et gen som kalles apolipoprotein E (APOE). Alle arver dette genet fra foreldrene sine i en av tre former: apoE2, ApoE3, eller ApoE4. Det ser ut til at arv apoE2 vesentlig beskytter mot Alzheimers, mens ApoE3 spiller en nøytral rolle, og ApoE4 dramatisk øker risikoen for Alzheimers. Rundt en fjerdedel av europeere har ApoE4, mens én av 20 har apoE2.

Det er en blodprøve som kan fortelle deg hvilken form for APOE du har. Men fordi genet er bare en risikofaktor, vil testen ikke fortelle deg om du faktisk får Alzheimers. Det gir deg en indikasjon på hvor sannsynlig det er at du vil utvikle sykdommen på et tidspunkt, men. Dette kan være nyttig informasjon å ha, slik at du kan i det minste planlegge for muligheten, spesielt siden det er ingen måte å forutsi Alzheimers med 100 prosent nøyaktighet på dette punktet.

En sjelden form for tidlig debut Alzheimers, som oppstår før fylte 65 år, kan også bli spådd av familiens historie. Familiær Alzheimers, som rammer færre enn 10 prosent av alle Alzheimer-pasienter, kan være forårsaket av mutasjoner i flere gener. Hvis en av foreldrene har denne formen for Alzheimers, alle avkom har en 50-50 sjanse for å utvikle det selv. Genetisk testing kan hjelpe deg å avgjøre om du har arvet noen av disse mutasjonene.

Alzheimers sykdom risikofaktorer kan påvirke
Utover alder og genetikk, det er mye du kan gjøre for å redusere risikoen for Alzheimers:
  • Unngå hodeskade. "Hodet traumer som fører til tap av bevissthet er sterkt knyttet til fremtidig risiko for Alzheimers," Dr. Boustani sier. Gjøre hva det tar for å beskytte hodet. Det betyr knekking opp når du kjører, iført hjelm mens sykling eller spille sport, og minimere risikoen for fall i hjemmet ditt ved å bli kvitt tripping farer og installere badekar rekkverk.
  • Redusere risikoen for hjertesykdom. Forskning sterkt knytter hjertet helse til hjernen helse. Hjerneceller avhengige av sukker og oksygen leveres med hvert hjerteslag ved din sirkulerende blod. "Uansett øker din risiko for å få hjertesykdom vil øke din risiko for å få Alzheimers sykdom," Boustani sier. Snakk med legen din om hvordan du planlegger en hjerte-sunn livsstil og hvis du allerede lider av hjerte-problemer, sørg for å følge behandlingen plan tilsvarende.
  • Iverksette tiltak for å forebygge type 2 diabetes. Bevis av koblingen mellom Alzheimers sykdom og type 2 diabetes er økende, men du kan treffe tiltak for å hindre utbruddet av diabetes gjennom kosthold og mosjon. Hvis du har diabetes, må du følge legens råd i å holde blodsukkeret i kontroll.
  • Få mer mental stimulering. Studier viser at det å holde hjernen stimulert og aktiv kan hjelpe avverge Alzheimers sykdom. "Fra mitt perspektiv, ser jeg at hvis du ikke gjør hjernen øvelser, hvis du ikke bruker hjernen din, vil du miste den," Boustani sier. Arbeidet med å bygge din mentale reservene vil nesten alltid lønne seg, uansett alder, har forskere funnet. Deltar ofte i sosiale aktiviteter og de som involverer vesentlig informasjon behandlingen - gjøre oppgaver som Sudoku, hører på radio, lese avisen, eller gå på utflukter til museer. Bor mentalt aktive kan hjelpe folk flest til å bli skarpere lenger.

Hvis du er bekymret for risikoen for Alzheimers, fokus på tiltak du kan ta hver dag for å redusere risikoen for å utvikle sykdommen. På lang sikt vil dette øke sjansene dine for å opprettholde en sterk og sunt sinn, godt inn i de senere år.

Og husk, hvis du (eller en du er glad) har noen tidlig varsling tegn på demens, må du huske å sjekke inn med legen din. Som tilfellet er med de fleste medisinske tilstander, tidlig diagnose og tidlig behandling gir din beste sjanse for et godt resultat.