Evb

Autoimmune sykdommer i ledd, muskler og nerver

Multippel sklerose, leddgikt, og polymyalgia rheumatica er tre typer autoimmune sykdommer som påvirker muskler, ledd og nerver.

Autoimmune sykdommer oppstår når kroppens eget immunsystem går haywire og begynner å angripe friske vevet. Fordi mer enn 80 forskjellige typer sykdommer eksisterer er at autoimmune av natur, kan symptomene påvirke organer og vev i hele kroppen. Av den grunn er disse forholdene ofte kategorisert i henhold til de berørte områdene.

Autoimmune sykdommer i muskler, ledd og nerver er polymyalgia rheumatica, revmatoid artritt og multippel sklerose. Fibromyalgi er også ofte kategorisert med disse lidelsene, selv om det ennå ikke er offisielt klassifisert som en autoimmun lidelse.

Polymyalgia rheumatica

Som mange autoimmune lidelser som påvirker musklene, fører polymyalgia rheumatica symptomer på smerte og stivhet, vanligvis i nakke, skulder, armer, eller hippe områder. Polymyalgia rheumatica forekommer vanligvis hos personer over 50 år, og kvinner er dobbelt så sannsynlig som menn for å utvikle sykdommen.

Pasienter med denne lidelsen kan også ha tegn på inflammatorisk leddgikt. Videre synes polymyalgi rheumatica noen ganger samtidig som, eller like før, en tilstand som kalles temporal arteritt, som antennes blodkar. Oftere enn ikke, derimot, oppstår polymyalgia rheumatica alene og hovedsakelig i kaukasiere. Danmark og Sverige er de landene med høyest forekomst av polymyalgia rheumatica.

Multippel sklerose

Ofte referert til som MS, multippel sklerose er en autoimmun sykdom som påvirker det sentrale nervesystem - hjernen og ryggmargen. MS innebærer skade det beskyttende dekket som omgir nervecellene. Denne beskyttende dekke kalles myelin skjede, som når de blir skadet, fører nerveimpulser til å bremse ned. Dette er grunnen til at MS er ansett som en autoimmun tilstand - kroppens immunsystem er det som angriper myelin skjede, gjennom betennelse.

MS-symptomer varierer i alvorlighetsgrad fra person til person, alt fra lem nummenhet til lammelser. Sykdommen regnes som progressiv, noe som betyr at det blir verre over tid, men frekvensen av progresjon også er viden variabel. Årsaken til MS er fortsatt ukjent, men de fleste forskning peker på et virus eller en genetisk defekt.

Flere kvinner enn menn, og flere hvite enn svarte, har MS, og det er oftest diagnostisert mellom 20 og 40 år. Ifølge National Multippel sklerose Society, om lag 400 000 mennesker har MS i Europa, og mer enn 2,5 millioner mennesker er berørt over hele verden.

Reumatoid artritt (RA)

Denne form for leddgikt, slitasjegikt i motsetning, er autoimmune av natur. Når kroppens immunsystem angriper seg selv, betennelser resultater, noe som fører felles fôr å tykne, som fører til smerte og hevelse. Hvis RA går ubehandlet, kan betennelsen bli så alvorlig at det fører til skader på skjelettet eller misdannelser. Leddene mest berørt er de av:

  • Håndledd
  • Fingers
  • Knees
  • Føtter
  • Ankler

Leddsmerter og hevelse er signaturen symptomer på RA, men det kan også påvirke andre organer i hele kroppen. RA-pasienter kan også oppleve tretthet, generell svakhet, influensalignende symptomer, tap av appetitt, depresjon, vekttap, anemi, og kald eller svett hender og føtter. Avansert RA kan gjøre de med sykdommen mer utsatt for infeksjoner.

I Europa, anslagsvis 1,3 millioner mennesker har RA. Utbruddet skjer vanligvis mellom alderen 30 og 50, men selv barn kan få sykdommen - en versjon kjent som juvenile revmatoid artritt, eller JRA. Sytti prosent av RA tilfeller er kvinner, men menn som har RA har en tendens til å være mer alvorlig rammet.

Fibromyalgi

Til mye av det medisinske miljøet, forblir fibromyalgi et mysterium. Det har ikke blitt offisielt kategorisert som en autoimmun tilstand, men det er noen ganger satt i den kategorien fordi det ofte oppstår hos pasienter med andre sykdommer som forårsaker muskel symptomer, inkludert revmatoid artritt og lupus, som er begge autoimmune lidelser.

De viktigste symptom på fibromyalgi er kroniske, utbredte smerter i muskler, ledd, og andre myke vev. Fibromyalgi pasienter har også:

  • Fatigue
  • Problemer med å sove
  • Depresjon
  • Angst

Selv om smerten oppleves av Fibromyalgi pasienter kan være uutholdelig, laboratorietester vanligvis kommer tilbake med ingen klare avvik. Dette har etterlatt leger og forskere rådvill, som fører til teorier om at Fibromyalgi kan være forårsaket av søvnforstyrrelser, eller at det kan være et resultat av nedsatt blodtilførsel. Andre har en teori om at Fibromyalgi er en viral tilstand, mens noen foreløpige undersøkelser antyder en genetisk årsak.

Anslagsvis 3-6 millioner mennesker i Europa har fibromyalgi symptomer, med de fleste av pasientene er kvinner, i alderen 20 og 50 år.