Evb

Asbest: fra mirakel materialet til kreftfremkallende

Når en felles industriell materiale, er asbest nå skydd som kreftfremkallende.

Før det ble funnet å være kreftfremkallende eller kreftfremkallende stoffer, ble asbest hyllet som et mirakel materiale ved næringer. Motstandsdyktig mot varme, brann, kjemikalier, og været ble fibrøs mineral som brukes på slutten av det 19. århundre og fortsatte i utstrakt bruk i store deler av det 20. århundre, fosser under andre verdenskrig og nådde en topp i 1960.

Asbest kommer i to hovedformer: chrysotile eller hvit asbest, som er laget av krøllete fibre, og amfibol asbest, som har rett fibre. Amfibol asbest er videre delt inn i undergrupper. Disse inkluderer crocidolite (blå asbest), og amosite (brun asbest).

Hvor ble asbest brukt?

I sine glansdager, ble asbest brukt mye i de produksjons-, bil-, skipsbygging, og bygningsindustrien. Blant noen av de mer vanlige bruker var:

  • Byggisolasjon
  • Takshingel og ytterkledning
  • Tak og gulv fliser
  • Maling og plaster
  • Sement tilsetningsstoff
  • Automotive bremsebelegg og clutch pads
  • Innpakning for skip kjeler og damp linjer

I 1988 anslo Environmental Protection Agency (EPA) at asbest ble brukt i byggingen av 750.000 offentlige bygninger i Europa. Til denne dag, kan asbest finnes i mange eldre bygninger, gjemt under gamle strøk med maling eller pakket rundt kjelleren damprørene.

I løpet av årene, asbest også funnet sin vei inn i en overraskende rekke forbrukerprodukter, inkludert barnas fargestifter, kosmetikk og talkum, hårføner, hage produkter, og varmeovner, for å nevne noen.

Mens de negative helseeffektene av asbest ble klart tidlig i det 20. århundre blant asbest gruvearbeidere, var det ikke før 1970 at Occupational Safety and Health Administration (OSHA) og EPA begynte å regulere stoffet, og ikke før 1987 at den internasjonale Agency for Research on Cancer konkluderte med at asbest var kreftfremkallende hos mennesker. I 1989 kunngjorde EPA et forbud mot ny bruk av asbest. Men etter en ankedomstol dommen i 1991, bruker noen av stoffet - for eksempel i sement boards og belegg som er innkapslet - fikk lov til å fortsette.

Hvordan er asbest skadelig?

Asbest utgjør en helsefare når de små asbestfibre bli luftbårne og blir inhalert. På grunn av sin fibrøs karakter, kan inhalert asbest blir innebygd i lungene eller slimhinnen i lungene (pleura) der det kan samle seg med gjentatt eller langvarig eksponering. Til slutt, kan fibrene føre til arrdannelse og betennelse og resultere i pusteproblemer eller andre alvorlige helseproblemer, inkludert asbestose, lungefibrose, lungekreft og mesothelioma - kreft i mesothelium, slimhinnen i mange organer i hele kroppen.

Kan asbest unngås?

Det er umulig helt å unngå eksponering for asbest. Det er lave nivåer av asbest rundt oss i luft, vann og jord, og ikke minst i noen av de eldre bygningene vi okkuperer. På tross av dette, forblir mesothelioma en svært sjelden kreft. De fleste av de som ble syk fra asbest eksponering ble stadig utsatt for det på jobb, for eksempel asbest gruvearbeidere, verftsarbeidere, bygningsarbeidere, bygg riving arbeidere, og bil arbeidere. I dag er anslagsvis 1,3 millioner ansatte i bygge-og andre næringer fortsatt utsatt for asbest i arbeidet, men under forholdene strengt regulert av OSHA og EPA.