Evb

Administrerende daglige liv med hepatitt

Hepatitt kan føre til dyptgripende helse endringer, men med den rette tilnærmingen, kan du likevel leve et normalt, produktivt liv. Her er hva våre eksperter anbefaler.

Noen som har levd med symptomer på hepatitt vet at det er en betingelse for å bli tatt på alvor. Hepatitt forårsaker betennelse i leveren og, avhengig av nøyaktig type hepatitt du har, kan føre til influensaliknende symptomer eller føre til mer alvorlige konsekvenser som leversvikt.

Utover de fysiske symptomer på hepatitt, kan tilstanden ta sitt toll på deg mentalt også. "En person ofte føler skam og stigmatisert når de blir diagnostisert med denne sykdommen," sier Camilla Graham, MD, en assisterende professor i medisin ved Harvard Medical School i Cambridge, Mass "Pasientene er ofte uvillige til å dele diagnosen med andre, noe som kan føre til følelser av isolasjon. "

Når det er sagt, finnes det måter å takle en diagnose av hepatitt, slik at du kan leve et bedre og sunnere liv.

Håndteringen av hepatitt A og B

Den gode nyheten om hepatitt A og B er at disse forholdene vanligvis forsvinner av seg selv innen et par uker med støttende omsorg, sier Kimberly Brown, MD, sjef for divisjonen for gastroenterologi og hepatology ved Henry Ford Hospital i Detroit.

"Mens de er smittsomt, bør personer med hepatitt A forbli bortgjemt å unngå å smitte andre," legger Rashmi Gulati, MD, medisinsk direktør for pasienter Medisinske i New York. "De vil mest sannsynlig trenger å bli hjemme fra jobb, skole og andre aktiviteter."

Ifølge Dr. Gulati, utvider denne isolasjon til alt som kommer i kontakt med pasienten. En person med hepatitt bør bruke en separat bad hvis mulig, holde sin tannbørste bort fra de andre i husholdningen, og vaske hendene i en separat vask.

Klesvask og sengetøy bør også vaskes separat fra andre familiemedlemmers vaskeri og i varmt vann med et desinfeksjonsmiddel. "Badet bør renses ofte ved å rense toaletter og gulv med et desinfeksjonsmiddel", sier Gulati. "Te treet olje kan anvendes som et desinfeksjonsmiddel ved tilsetning til varmt vann med såpe».

Selv om denne isolasjon periode kan være vanskelig, må pasienten være i stand til å gå tilbake til sine normale rutiner innenfor en kort tidsperiode.

Når hepatitt blir kronisk

Hverdagen endrer seg dramatisk når du har en kronisk form av hepatitt, som hepatitt C og enkelte tilfeller av hepatitt B.

Medisiner ofte foreskrevet for å behandle hepatitt C (interferon og ribavirin) også forårsake influensalignende bivirkninger som kan ytterligere komplisere saker. "Pasienter må kanskje ta fri fra jobb for behandling eller fra selve sykdommen," sier Dr. Graham.

"Med kronisk hepatitt samt giftige hepatitt, vil pasientens liv endre mer dypt", sier Gulati. En person med kronisk hepatitt kan trenge intens avgiftning eller blodoverføringer, eller kan oppleve leversvikt og krever en levertransplantasjon. "Dette påvirker alle aspekter av pasientens liv og setter dem i alvorlig risiko for sekundære sykdommer og infeksjoner," legger hun til.

Administrerende kronisk hepatitt

Trinn én i tråd kronisk hepatitt i sjakk, sier Gulati, er å leve et giftfrie livsstil. "Alle pasienter med hepatitt trenger å holde seg borte fra giftstoffer, inkludert alkohol, medisiner som ikke er foreskrevet av lege, narkotiske stoffer, miljøgifter, og giftstoffer som finnes i mat og vann," sier hun. "Disse pasientene vil sannsynligvis trenger hjelp med dag-til-dag aktiviteter avhengig av alvorlighetsgraden av tilstanden."

Spise en mer næringsrik diett er en strategi som kan kvitte kroppen for giftstoffer og hjelpe deg å takle kronisk hepatitt. Ifølge Gulati, er denne dietten ikke mye forskjellig fra det alle bør spise: Rikelig med vann og fersk økologisk juice, økologisk frukt og grønnsaker, hele korn, og lean kilder til protein. Du bør også unngå altfor bearbeidet mat med lange ingrediens lister.

Andre endringer i livsstil kan hjelpe også. "Å få litt mosjon og nok hvile, spise godt, og følge legens anbefalinger vil bidra til å styrke immunforsvaret, slik at kroppen kan fjerne viruset og helbrede leveren naturlig" sier Gulati.

Som for medisiner bivirkninger, er det lurt å ta medisiner før sengetid hvis mulig, slik at du kan sove gjennom de verste. For feber, prøv snyltende selv med litt lunkent vann for å kjøle ned kroppen. Og praktisere god tannhygiene, ettersom stoffet interferon fører til tørr munn, noe som kan resultere i tannråte og tannkjøttsykdom.

Kronisk hepatitt og depresjon

Ikke overraskende, bringer endringer hepatitt kan føre mange med tilstanden å føle seg engstelig, irritabel, og selv deprimert. For å takle disse følelsene, sier Graham bør du søke hjelp. "Depresjon er vanlig, og det er viktig å finne støtte gjennom støtte grupper, betrodde venner og familie, eller nettsamfunn," sier hun.

Ved å samhandle med andre med hepatitt C, kan du lære om problemer andre mennesker står overfor, finne styrke i hverandre, og dele mestringsstrategier med hverandre.

Husk at selv om du ikke kan kontrollere det faktum at du har hepatitt, kan du kontrollere faktorer som å spise et sunt kosthold, få nok hvile, og unngå alkohol og andre giftstoffer. Disse trinnene vil hjelpe deg til å føle deg på topp og gi deg en viss kontroll over sykdommen din.